Dostupni linkovi

Petković u Briselu poručio da Srbija nije učestovala u napadu u Banjskoj


Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo i pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković izjavio je u Briselu da Srbija nije učestvovala u događajima u Banjskoj na severu Kosova krajem septembra.

Policiju Kosova je 24. septembra u Banjskoj u opštini Zvečan napala grupa napadača. Tom prilikom je ubijen kosovski policajac Afrim Bunjaku dok su u razmeni vatre ubijena i trojica napadača srpske nacionalnosti. Zvanična Priština je za ovaj napad optužila Beograd.

Bivši potpredsednik najveće stranke kosovskih Srba, Srpske liste, Milan Radoičić preuzeo jdgovornost za organizaciju i napad u Banjskoj. Potom je priveden i saslušan 3. oktobra, a dan kasnije Viši sud je doneo odluku da pusti Radoičića iz pritvora, uz meru zabrane napuštanja teritorije Srbije.

Vladina Kancelarija za Kosovo saopštila je da je Petković u Briselu održao radni sastanak za ambasadore, predstavnike država članica Evropske unije (EU), kao i predstavnike Evropske komisije i Evropske spoljonopolitičke službe.

Petković je ponovio zahtev da KFOR, misija NATO-a na Kosovu, "u potpunosti preuzme ulogu u zaštiti Srba" na severu Kosova i zameni Kosovsku policiju.

"Jedini put napred je kroz momentalnu deeskalaciju i povlačenje Kosovske policije sa severa, kao i kroz nastavak dijaloga i konkretne korake ka formiranju Zajednice srpskih opština", naveo je Petković.

On je rekao da je neophodna "objektivna i nepristrasna istraga" tvrdeći da Priština brojnim "dezinformacijama i neistinama" pokušava da označi Srbiju kao krivca.

U saopštenju se dodaje da su na sastanku predstavljeni brojni dokumenti, fotografije i video snimci kao dokazi, ali nije navedeno o kojim dokazima je konkretno reč.

Vlasti Kosova napad na policiju karakterišu kao teroristički akt i za ovaj napad optužuju Srbiju, što je zvanični Beograd demantovao uz navode da Srbi više nisu hteli da trpe "Kurtijev terror" (premijera Kosova Aljbina Kurtija).

Evropska unija i zapadne zemlje oštro su osudile napad na policiju Kosova u Banjskoj i zatražile da se napadači pronađu i izvedu pred lice pravde.

Život u Banjskoj, deset dana kasnije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00
XS
SM
MD
LG