Izvor: B92

Baku, prestonica Azerbejdžana, jedan je od najdinamičnijih i najintrigantnijih gradova na Kavkazu. U ovom gradu spajaju se tradicija i modernost, istorija i budućnost, a jedan od najupečatljivijih simbola savremene arhitekture Bakua je čuveni Hotel Flame Towers.

Baku leži na zapadnoj obali Kaspijskog mora na južnoj strani poluotoka Abseeron duž obala prostranog Bakuanskog zaliva. Luka Bakua je najbolja na Kaspijskom moru jer je brda poluostrva Abseron štite od snažnih severnih vetrova.

Uglavnom se veruje kako je Baku dobio ime od persijske reči Bād-kube“ (باد–که ), tj. „vetroviti grad”, ili pak Baghkuh (باغ), tj. „božje brdo”. Tako da arapski izvori imenuju Baku, Bakuh, Bakija ili Bakije. Postoji mogućnost da mu ime potiče od reči baku, što jednostavno znači „brdo”, na lakijskom i turskom jeziku, ali i druge teorije imaju potkrepljenje u drevnim izrazima.

Stari grad Baku je Uneskova Svetska baština i jedno od najstarijih naselja na Kavkazu. Ovaj stari grad obiluje uskim ulicama, istorijskim građevinama i kulturnim spomenicima, uključujući Kiz Kulesi (Devojačka kula), Palatu Širvanshah i mnoge druge.

Ceo grad deluje kao da je brižljivo očuvan i da mu zub vremena nije ni najmanje naškodio, mada to nije sasvim istinito. Poslednjih godina Azerbejdžan ima sve bolju ekonomsku situaciju i uloga Bakua je bila da prikaže prosperitet države. Sve što je novo urađeno u centru glavnog grada rađeno je po ugledu na starije građevine. Ono što vam deluje kao besprekorno očuvana građevina vrlo verovatno je izgrađeno skorije nego što ste mislili.

Među mnogim arhitektonskim čudima bitno drugačijim od ostatka arhitekture azerbejdžanskog glavnog grada jesu tri kule u vlasništvu Fairmont hotela.

Foto: Yevgeniy Ponomarenko/Shutterstock

Hotel Flame Towers, poznat i kao „Baku Flame Towers“, jeste zapanjujuća trostruka kula koja dominira nad gradom. Njegova savremena i futuristička arhitektura predstavlja simbol novog Bakua i reflektuje ambiciju ovog grada da bude lider u regionu.

Ono što čini Hotel Flame Towers posebnim jeste njegova fascinantna fasada koja noću svetli poput plamena, stvarajući spektakularan prikaz svetla i boja. Ova neverovatna igra svetlosti čini hotel jednom od najupečatljivijih atrakcija u Bakuu.

U hotelu gosti mogu očekivati raskošan smeštaj, vrhunsku uslugu i bogat izbor restorana i sadržaja za opuštanje. Najveći adut hotela su panoramski pogledi na Baku. Gosti mogu uživati u ovim pogledima iz restorana, teretane ili čak iz sopstvenih soba. Zamislite samo buđenje uz izlazak sunca iznad Kaspijskog mora ili večernji pogled na vatromet koji osvetljava nebo nad Bakuom.

Srpske turiste oduševiće neobičan spoj ruske i turske kulture. Baku je kao svet u malom – videćete taksije po kojima je poznat London, ali i zgrade kao u Njujorku i UAE. Možete posetiti divne džamije kao u Veneciji i uživati u vožnji gondolom. Baku je takođe dom Male Venecije, kanala koji se proteže duž trgovinskog centra, restorana i klubova.

Osećaćete se kao da ste u istom danu boravili u otmenom pariskom naselju i grandioznom Dubaiju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.