09. oktobar  2023. 08.55  →  23.01 | Izvor: Tanjug, RTV

Brnabić i Hil na promociji Pupin incijative, novog poglavlja u odnosima Srbije i SAD

BEOGRAD -

Pupin incijativa, prva srpska privatno finansirana neprofitna organizacija, sa sedištem u Beogradu i Vašingtonu, koja će se sveobuhvatno baviti srpsko-američkim odnosima kroz kreiranje predloga politika, rešenja i strategija, predstavljena je večeras u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila.

video icon

Na svečanosti upriličenoj na dan rođenja jednog od najvećih srpskih naučnika Mihajla Pupina, govoreći o Inicijativi, čiji će članovi, kako je najavljeno, raditi na međunarodnom jačanju pozicije Srbije, predlaganju strategija razvoja Srbije, razmeni znanja i iskustva između SAD i Srbije, Brnabić je naglasila da ona dolazi kao dašak svežeg vazduha, posebno u ova kompleksna vremena, ne samo u Evropi već i svetu.

brnabic, hil9

"Pupin inicijativa dolazi kao dašak svežeg vazduha, ne mislim samo u kontekstu srpsko-američkih odnosa, već zato što njenim osnivanjem dajete primer drugim mladim ljudima da nastave sa snovima i incijativama da zajedno menjamo Srbiju u demokratskom društvu - jer je to jedina Srbija koja može da bude snažna i jaka", rekla je Brnabić povodom Inicijative koja ima za cilj da otvori novo poglavlje u odnosima Srbije i SAD.

Predsednica Vlade ocenila je da je incijativa važna za Srbiju, partnerstvo i saradnju dve zemlje - kao karika koja treba da nas vodi ka mnogo jačoj, tehnološki razvijenijoj, otpornijoj Srbiji.

Ambasador SAD je takođe istakao značaj Pupin inicijative i naglasio da će uraditi sve što je u njegovoj moći da je podrži.

"Želim da cela Srbija čuje za vas, cela američko-srpska zajednica, da svi znaju šta možemo da radimo zajedno za bolju budućnost naše dve zemlje...Ukoliko bismo radili zajedno bili bismo snažniji u regionu, osnažili bi Evropu, EU koja bi prijemom Srbije bila snažnija, naše partnerstvo i odnos bi bili jači", rekao je Hil.

On je naglasio da se na primeru Pupin inicijative vidi ono što uvek priča, a to je da postoji više stvari koje povezuju srpski i američki narod od onih koji ih razdvajaju.

brnabic098

Jedan od osnivača Inicijative Vuk Velebit naveo je da je cilj Pupin incijative da se stvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje - poglavlje koje će nositi ime Mihajla Pupina.

Velebit je naveo da svi okupljeni u Inicijativi žele da pišu i stvaraju novi narativ u odnosima Srbije i SAD.

"Srbija ne sme da dozvoli da bude mostobran koji će drugima poslužiti za destibalizaciju regiona, Amerikanci mogu dobro da nas razumeju da će Srbija biti glavni pokretač ekonomskih procesa, da uticaj želi da ostvaruje ekonomijom i izvozom kapitala", rekao je Velebit i dodao da ih neće finansirati nijedna vlada kako bi imali nezavisnost u radu.

Prema njegovim rečima, bolji odnosi znače i bolju poziciju Srbije u regionu, a imati u fokusu srpske interese, to za njih, kako kaže, predstavlja novi srpski patriotizam.

Brnabić: Pupinova autobigrafija, ako nije, mora da postane obavezna školska lektira

Predsednica Vlade Srbije je ocenila da ne govorimo dovoljno o Mihajlu Pupinu, o tome šta je uradio, o njegovoj vrsti patriotizma kao inspiraciji za sve, i naglasila da će u tom cilju već sutra proveriti sa Ministarstvom prosvete da li je to obavezna lektira u Srbiji.

"Kada bi uradili jednu sitnicu, kada bi svako u Srbiji pročitao autobiografiju 'Sa pašnjaka do naučenjaka' kao društvo bi se promenili", navela je Brnabić.

"Stura ću proveriti sa Ministarstvom prosvete da li je to obavezna lektira ako nije da je uvrstimo kao obaveznu", navela je Brnabić i naglasila da je to inspirativna knjiga iz koje mlade generacije mogu mnogo da nauče.

Pupinova knjiga, objavljena pre tačno 100 godina, a za koju je dobio Pulicerovu nagradu, je za nju, kako je rekla, bila inspirativna.

"Sa zadovoljstvom sam je čitala i mislim da naše mlađe generacije iz toga mogu da nauče mnogo o inspiraciji, želji za promenama, hrabrosti, da se u to vreme ode u potpuno nepoznati svet, bez novca, da se krene od nule i da se svaki dan gradi život i karijera i da se postane jedan od najvećih naučnika u istoriji čovečanstva. Čovek koji svoje veze i prijateljstva koristi da unapredi odnose sa svojom zemljom koju nikada u srcu nije napustio...'', rekla je Brnabić.

Tagovi