Dostupni linkovi

U ruskim napadima na Herson 11 ranjenih, uključujući majku i bebu


Posljedice ruskog napada na Bilenke, Hersonska oblast u Ukrajini, izvedenog 7. oktobra kazetnom bombom, kako tvrde ukrajinske vlasti
Posljedice ruskog napada na Bilenke, Hersonska oblast u Ukrajini, izvedenog 7. oktobra kazetnom bombom, kako tvrde ukrajinske vlasti

U ruskom napadu na južnu ukrajinsku regiju Kherson 8. oktobra ranjeno je desetak ljudi, uključujući 27-godišnju ženu i njezinu devetomjesečnu bebu, rekao je regionalni guverner.

“Regija Herson proživjela je još jednu strašnu noć”, napisao je guverner Oleksandr Prokudin na Telegramu.

U međuvremenu, UN-ovi i lokalni istražitelji ispituju mjesto ruskog raketnog napada na malo ukrajinsko selo Hroza u regiji Harkov u kojem je poginulo više od 50 ljudi.

Istražitelji su donijeli preliminarni zaključak da su gotovo svi ubijeni bili civili, navodi se u saopćenju UN-a za Associated Press.

U ruskom napadu u regiji Harkiv ubijeni deseci ljudi, uključujući i dijete
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

"Moji prvi razgovori s lokalnim stanovništvom i preživjelima pokazuju da su gotovo svi ubijeni bili civili i da je sama meta, užurbani seoski kafić i trgovina, također očito civilna meta", kazala je Danielle Bell, koja je vodila tim koji je posjetio Hrozu, navodi se u saopćenju UN-a.

"Ovo što se ovdje dogodilo još je jedan tragičan podsjetnik na smrtonosni učinak koji je ruska invazija imala na ukrajinske civile", dodala je Bell.

Moskva poriče da je ciljala civile u svojoj invaziji punog opsega, stav koji je ponovila 6. oktobra nakon napada na Hrozu. Hiljade su ubijene u kampanji ruskog bombardiranja stambenih blokova i restorana, kao i elektrana, mostova i silosa žitarica.

Seoski kafić je uništen, a cijele obitelji su stradale nakon raketnog udara 5. oktobra tokom ceremonije za Andrija Kozira, vojnika iz Hroza koji je poginuo prošle zime boreći se protiv ruskih invazijskih snaga u istočnoj Ukrajini.

U međuvremenu, ukrajinski Glavni štab rekao je u svom dnevnom brifingu 8. oktobra da njegove snage sporo napreduju u područjima Melitopolja na jugu i Bakhmuta na istoku.
Također je izvijestio o "djelomičnom uspjehu sjeveroistočno od Andrijivka," u regiji Donjeck, manje od deset kilometara od Bahmuta.

Prema ukrajinskoj vojsci, u posljednja 24 sata ruska vojska je lansirala osam raketnih i 34 zračna napada i izvela 37 napada raketnim salvo sustavima na položaje ukrajinskih trupa kao i na civilne lokacije.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG