Ekonomija

0

Srbija centar: Ključni uzrok visoke inflacije u Srbiji je zloupotreba vlasti

Izvor: Beta

Srbija centar: Ključni uzrok visoke inflacije u Srbiji je zloupotreba vlasti

Izvor: Unsplash / Sajad Nori

Stranka Srbija Centar (Srce) ocenila je danas da je ključni uzrok visoke inflacije u Srbiji zloupotreba vlasti i "sprega privrednog kriminala sa korumpiranom Vladom Srpske napredne stranke (SNS)".

Ekonomski odbor te stranke naveo je u saopštenju da je uprkos "bombastičnim izjavama" ministra finansija Siniše Malog, Srbija i dalje među zemljama sa najvišom inflacijom u Evropi, kao i da je izostanak odgovarajuće reakcije države i sistemskog bavljenja svim uzročnicima inflacije, dovelo do daljeg siromašenja građana.

Dodao je da analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazuje da su glavni pokretači sadašnje inflacije uvećani profiti kompanija, kao i da su prodavci, kako je naveo odbor, iskoristili priliku da zbog uvećanih troškova neopravdano povećaju profit, "a rezultat je dobro poznat - bogati su bogatiji, a siromašni još siromašniji".

"Radnici gube bitku sa inflacijom, što pokazuje i zvanična statistika. Inflacija u 2022. godini je bila 15,1 odsto, a profit srpske privrede je veći za 26,3 odsto (podaci APR). Gotovo da nema privredne grane koja nije ostvarila profit veći od inflacije, dok rast zarada (13,76 odsto) nije dostigao inflaciju", stoji u saopštenju.

Naveo je da se paradigma srpske privrede najviše ogleda na primeru rudarskih kompanija i da je prihod rudarskih kompanija porastao dva i po puta u 2022. godini, kao i da je svaki radnik u sektoru rudarstva u proseku napravio firmi u kojoj je zaposlen profit od 61.000 evra.

"Međutim, zarade rudara odnosno zaposlenih u sektoru rudarstva povećane su tek za 13 odsto ili čak 11 puta manje od rasta profita rudarskih kompanija. Rast plata rudara nije bio dovoljan čak ni da pokrije pad njihove realne vrednosti usled inflacije", navodi taj odbor.

Prema njegovim rečima, odgovor vlasti na ekonomsku krizu je marketinški, a ekonomski poguban.

"Parizer ekonomija i penzionerske kartice neće rešiti problem niske kupovne moći stanovništva, i zavisnosti u najkritičnijim oblastima – hrana i energetika. Sistemsko omogućavanje monopola i korupcije, napravile su od Srbije zemlju jeftine radne snage koja obavlja poslove male dodate vrednosti", stoji u saopštenju.

Stranka Srbija Centar navela je da je među njenim programskim ciljevima osnaživanje sindikalnog organizovanja i trajni dijalog sa sindikatima, kao i da se Socijalno-ekonomskom savetu mora vratiti uloga mesta usaglašavanja interesa poslodavaca i zaposlenih u korist društva.

"Ekonomske mere za koje se Srbija Centar zalaže u fokusu imaju razvoj ljudskog kapitala, sistemsku podršku tehnološkom preduzetništvu i inovacionim delatnostima. Dugoročni rast podrazumeva da prosvetni radnici ne mogu imati zarade koje su konstantno ispod republičkog proseka", navela je ta stranka.

Dodala je i da odgovornost za postojeće ekonomsko i vrednosno rasulo u zemlji ima svoje ime i prezime - Aleksandar Vučić, kao i da je preduslov ekonomskog oporavka povratak demokratije i da je to temeljac na kome Srbija Centar bazira svoju politiku.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR