Glavna rasprava provodom zahteva Srbije za izručenje bivšeg člana ratnog predsedništva BiH Ejupa Ganića počinje danas pred većem Suda za ekstradicije u Londonu, najavio je Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine.


Vukčević kaže za Danas da će se na tom ročištu, koje je predviđeno da traje do 14. jula, raspravljati o zahtevu za Ganićevo izručenje kako bi se u Srbiji okončao postupak protiv njega koji je u fazi istrage. Naš sagovornik ističe da očekuje da će sud pozitivno rešiti „naš zahtev u kratkom roku, ako ne i odmah po završetku rasprave“. On je dodao da su sudu u Londonu dostavljeni svi spisi i dokumentacija koja je bila zatražena.

Prema rečima Vladimira Vukčevića, srpsko tužilaštvo je ponudilo isključivo pravnu argumentaciju, „na osnovu koje smatramo da postoji određena količina sumnje da je Ganić izvršilac krivičnog dela ratnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici, kako smo naveli u zahtevu za ekstradiciju“.

Vukčević je naglasio da ne želi da zalazi na politički teren kada je reč o slučaju Ganić, dodajući da je suprotnoj strani još u Londonu rekao da u nedostatku pravne argumentacije prelaze na političku.

On je dodao da je bosanska strana ovom slučaju dala izuzetno veliki medijski publicitet i da je u nedostatku pravnih argumenata otišla na teren politike. Naš sagovornik je istakao i da je u medijima u BiH dat ogroman publicitet ovom ročištu, što nije slučaj u Srbiji.

– To je zahtev za ekstradiciju, a oni od toga prave kompletnu predstavu – naveo je Vukčević.

Nakon odluke suda u Londonu o srpskom zahtevu za izručenje predmet će biti prosleđen ministru unutrašnjih poslova Velike Britanije, koji donosi odluku o ekstradiciji, a koju zatim potvrđuje Parlament.

Podsetimo da je Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo u decembru 2008. istragu protiv Ganića zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica Jugoslovenske narodne armije iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu – vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici. Ganić je uhapšen 1. marta ove godine na aerodromu u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari