Petak, 06.10.2023.

09:02

Bela kuća: Počinjemo da planiramo

Bela kuća priprema planove za sastanak predsednika SAD i Kine Džozefa Bajdena i Si Đinpinga u San Francisku.

Izvor: Tanjug

Bela kuća: Počinjemo da planiramo
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Oni će sastati na samitu APEC-a u novembru, dok dve zemlje nastoje da stabilizuju narušene odnose, objavio je Vašington Post.

Brojna pitanja, od Tajvana preko porekla kovida 19, do optužbi za špijuniranje i ljudskih prava, opterećuju odnose Pekinga i Vašingtona.

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, Vašington Post piše da je jedan od njih rekao da je mogućnost sastanka "prilično čvrsta". "Počinjemo proces planiranja", rekao je on.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije komentarisala pisanje medija.

Portparol ambasade je u pisanoj izjavi naveo da su dve zemlje u komunikaciji i da žele da sarađuju "u dobroj volji", prenosi Rojters.

Ni Bela kuća nije želela da komentariše ovu temu.

Bajden i Si sastali su se poslednji put na marginama samita G20 u Indoneziji u novembru 2022. godine, što je ujedno bio i njihov prvi lični susret od kad je Bajden postao predsednik.

San Francisko će u novembru biti domaćin samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), kojem bi Si mogao da prisustvuje.

Ipak, kineski lider nije bio u novembru na samitu G20 u Nju Delhiju, kojem je Bajden prisustvovao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: