Sindikati prosvetnih radnika objavili da stupaju u štrajk 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja donela su danas odluku da od ponedeljka, 16. oktobra stupe u štrajk sa skraćenim časovima na 30 minuta, potvrdio je za Danas Srđan Slović, predsednik GSPRS “Nezavisnost”.

Štrajk će se sprovoditi u skladu sa zakonom do ispunjenja zahteva, piše u odluci koju su potpisali predsednici sva četiri reprezentativna sindikata – Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Štrajkački zahtevi su da se plate u obrazovanju izjednače sa prosečnom platom u Republici, da se poveća dodatak za razredno starešinstvo i da se nastavi sa radom na smanjenju pedagoške administracije u školama i domovima učenika.

Slović kaže da je na današnjem sastanku u Vladi rečeno da će sindikatima biti prosleđen predlog protokola i da će se o njemu izjasniti.

“Ako predlog bude prihvatljiv štrajk može da bude izbegnut. Mi smo danas doneli odluku o štrajku u skladu sa zakonom jer on mora da bude najavljen 10 dana ranije. Naš glavni zahtev je poboljšanje materijalnog položaja. Čekamo predlog protokola, ne možemo da odlučujemo na osnovu saopštenja Vlade”, odgovara Slović na naš komentar da se iz saopštenja Vlade stiče utisak da je dogovor postignut.

Vlada je danas ranije saopštila da je sa povećanjem planiranim za januar 2024. godine prosvetnim radnicima podigla plate za 31 odsto, što je povećalo budžet Republike Srbije za prosvetu za čak 58 milijardi dinara.

Premijerka je objasnila da su vanredna povećanja od 5,5 odsto od 1. oktobra, odnosno 10 odsto od 1. januara 2024. godine odluke koje je Vlada Srbije donela sama, a ne kao posledica nekakvih pritisaka.

„Upravo zbog razumevanja značaja ulaganja u obrazovanje kao investicije za budućnost države, predsednica Vlade je rekla da će Vlada predložiti protokol kojim će se predvideti povećanje za razredne starešine, kao i da će se njime iskazati težnja za izjednačavanje početne plate nastavnika sa prosečnom platom u Republici Srbiji do januara 2025. godine“, navodi se u saopštenju.

Sindikati sada čekaju da Vlada ova usmena obećanja stavi na papir i precizira kako će se do 1. januara 2025. doći do cilja da prosečna zarada u obrazovanju bude jednaka republičkom proseku.

Slović kaže da punudu već sutra mogu da pošalju i da, ako se postigne dogovor, „štrajk može da se završi i pre nego što počne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari