SAMOHRANI OTAC PITA: Koji su uslovi da dobijem dečji dodatak?

13:24

04.10.2023

Podeli vest:

pexels-josh-willink
„Kao samohrani otac podižem dete. Nemam posao, samo povremeno radim. Koji su uslovi da dobijem dečji dodatak?”, pitao nas je naš sugrađanin Đorđe B.
Odgovor: Pravo na primanje dečjeg dodatka utvrđuje se na osnovu materijalnog stanja porodice, a zahtev se podnosi gradskoj službi dečje zaštite. Mora da se ispuni uslov da dete nema više od 19 godina (za decu ometenu u razvoju 26). Pored toga, morate biti državljanin Srbije s prebivalištem prijavljenim na istoj adresi na kojoj je prijavljeno i dete i biti osigurani preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Prema poslednjem proračunu usklađivanja sa šestomesečnim indeksom potrošačkih cena iz jula, pravo na dečji dodatak će biti ostvareno ako prihod po članu porodice ne prelazi cenzus od 12.178,95, a kada su u pitanju jednoroditeljske porodice, 15.832,65 dinara. Dodatak mesečno iznosi 4.059,65, a za dete u jednoroditeljskoj porodici 5.277,54 dinara. Pokriva period od godinu dana, a zahtev za obnovu se podnosi najranije 30 dana pre datuma isteka prava, a najkasnije na dan isteka tekućeg rešenja.
Od dokumentacije treba da dostavite uverenje o neto prosečnim primanjima za sve članove domaćinstva u prethodna tri meseca ili dokumente o primanjima po osnovu ugovora o delu, autorskih prava, poljoprivrede ili obveznica. Za nezaposlene uverenje izdaje Nacionalna služba za zapošljavanje. Takođe su za sve članove domaćinstva i iz mesta rođenja i iz mesta prebivališta potrebne potvrde o katastarskim prihodima u prethodnoj godini, kao i poresko uverenje o imovinskom stanju domaćinstva (iz republičke i lokalne poreske evidencije). Pravo na dečji dodatak se ne priznaje porodicama koje u svom posedu imaju nekretninu koja prevazilazi minimum standarda (minimum soba po članu domaćinstva, sa još jednom sobom).
Morate dostaviti i fotokopije svog uverenja o državljanstvu (ne starije od šest meseci) i svoje overene zdravstvene knjižice, zatim i ličnih karata svih odraslih članova domaćinstva, a za svu decu u domaćinstvu fotokopije izvoda iz matične knjige rođenih i prijava prebivališta. Za dete za koje se podnosi zahtev potrebna je potvrda o svojstvu redovnog učenika. Ako spadate u posebnu grupu, traži se i potvrda nadležne zdravstvene ustanove o razlozima za neredovno školovanje, akt o razvrstavanju za dete ometeno u razvoju i akt o produženju roditeljskog prava. Status samohranog roditelja se dokazuje na osnovu izvoda iz matične knjige umrlih za drugog roditelja, dokaza o poveravanju deteta nakon razvoda braka, odluka suda o vršenju roditeljskog prava ili izvoda iz matične knjige rođenih za decu neutvrđenog očinstva, potvrda vojnog organa, potvrda kazneno-popravne ustanove. Dokaze o starateljstvu ili hraniteljstvu izdaje nadležni organ starateljstva.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.