Vesti

1

Nezavisni sindikat prosvetara izradio predlog novog obračuna plata

Autor: SA

Izvor: Beta

Nezavisni sindikat prosvetara izradio predlog novog obračuna plata

Izvor: NM/VV

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) saopštio je danas da je izradio predloge izmena i dopuna četiri zakona i jedne uredbe čijim bi se usvajanjem postiglo jednostavno i pravedno računanje zarada zaposlenih u prosveti, kao i pravo na štrajk koji podrazumeva i mogućnost potpune obustave rada.

Svoje predloge dostaviće ostalim sindikatima, Ministarstvu prosvete i poslaničkim grupama u Skupštini Srbije.

"Predlažu se izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakona o štrajku, kao i Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama", saopštio je NSPRS.

Kako je navedeno, predloženim rešenjima osnovica za računanje plate u prosveti bi bila minimalna zarada u Srbiji, a koeficienti bi se kretali od 1,05 za fizičkog radnika, do 2,30 za nastavnika sa sedmim stepenom stručnosti.

Predlog sadrži i odredbu da se koeficijenti uvećavaju za 0,20 na ime regresa i toplog obroka zaposlenih. Primenom ovih predloga, fizički radnik u školi s punim radnim vremenom bi za oktobar ove godine dobio neto platu u iznosu od 50.600 dinara, a nastavnik 101.200 dinara.

Ovaj sindikat smatra da je predloženi način obračuna pravedan i u skladu s položajem koji prosveta treba da ima u društvu, kao i da je realan u pogledu trenutnih budžetskih mogućnosti.

Predlog utvrđuje minimum plata koje se mogu smatrati dostojanstvenim za zaposlene u prosveti, a pruža mogućnost da one budu uvećane kroz socijalni dijalog, kada bude ponovo uspostavljen u Srbiji.

Predloženim izmenama zakona prosveta bi se brisala sa spiska "delatnosti od javnog interesa" kojima nije dozvoljena obustava rada.

Minimum procesa rada se značajno umanjuje, čime se postiže mogućnost štrajka koji će biti ozbiljno sredstvo pritiska na poslodavca, a ne jalova rabota poput skraćenja časova sa 45 na 30 minuta, što dozvoljava postojeći propis, naveo je ovaj sindikat.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Патриота

Одлично, одличан предлог, али мајстори, ово прво доставите другим синдикатима па медијима па влади. Не да прво промовишете себе!!!