Saša Đorđević: Oružje pronađeno u Banjskoj bilo je dovoljno da se opremi jedinica od 120 do 150 vojnika 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Oružje pronađeno u Banjskoj bilo je dovoljno da se opremi jedinica od 120 do 150 vojnika koja može da nanese veliku štetu i civilnoj infrastrukturi i policijskim snagama, izjavio je večeras Saša Đorđević iz Globalne inicijative za borbu protiv organizovanog kriminala.

Uglavnom je reč o oružju proizvedenom u Srbiji ili na teritoriji bivše Jugoslavije. Idealno bi bilo da godinu prozivodnje tog oružja utvrde zajedno Beograd i Priština, ko ga je prošvercovao na Kosovo i čemu je bilo namenjeno, rekao je Đorđević za Insajder TV.

Đorđević naglašava i da je Kosovo dugo služilo kao neka vrsta tampon zone u kojoj su se krili optuženi za razne kriminalne aktivnosti, da je situacija je nejasna, te da prištinske vlasti objavljuju snimke i podatke, dok ih Beograd demantuje.

Nedostajala je institucionalna reakcija u Srbiji. Ako se ne demantuje činjenicama, to znači da bi neke stvari mogle da budu i istina. Imam očekivanja da će neko iz institucija u Srbiji da utvrdi šta je tačno, a šta ne, i da se pokrenu postupci, poručio je on.

Nisam siguran da će biti istrage, jer suštinski imamo poruke da je to bila odbrana kako bi se zaštitio sever Kosova i građani koji tamo žive, objasnio je Đorđević.

Govoreći o donedavnom potpredsedniku Srpske liste Milanu radoičiću, Đorđević je rekao da je on jedna od 28 osoba i 19 kompanija koji su pod sankcijama u Srbiji i drugim zemljama.

Ne vidimo šta radi policija i tužilaštvo u Srbiji po tom pitanju, a ne znamo ni da li su sankcije koje su SAD uvele protiv njega pritisak na vlasti Srbije zbog situacije u Ukrajini, ili je u pitanju nešto drugo. Reakcija institucija u Srbiji je veoma slaba, konstatovao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari