Auto zanimljivosti

Koje greške prave polaznici i kako lakše položiti vozački ispit?

Koje greške prave polaznici i kako lakše položiti vozački ispit?
Foto: Ilustracija/Arhiva | Koje greške prave polaznici i kako lakše položiti vozački ispit?

Ako ste se već upisali u auto-školu i prošli teorijski dio ispita, vrijeme je za praktično dio, odnosno vožnju. To za mnoge može predstavljati stres, no potrebno je suočiti se sa svojim strahovima na vrijeme i prebroditi ih.

Strah od vožnje pobjeđuje se učenjem na greškama na koje vam instruktor skreće pažnju, a donosimo vam savjete kako da se što bolje pripremite za polaganje vozačkog ispita.

Učite iz grešaka

Inače, dužnost instruktora je da vam tokom vožnje skreće pažnju na pogreške koje radite, pa se potrudite da ih zapamtite i ne ponavljate.

Što ranije naučite kako upravljati vozilom, prije će vam preći u naviku - tada ćete naviknuti na rad mjenjača, kao i spojnice (kvačila i kočnice), te na njih kasnije nećete ni misliti dok vozite.

Nemojte odustajati

Ako i padnete na ispitu, to ne znači da treba da odustanete. Svako može naučiti voziti pa makar izašao na ispit i više od 100 puta (bilo je takvih slučajeva, bar su mediji prenijeli).

Ono što je bitno jeste da na ispit izađete onda kada ste spremni.

Ako se osjećate nesigurno, uvijek možete uzeti dodatne sate vožnje pa na ispit izaći onda kada budete sigurni u sebe.

Obratite pažnju

Prilikom vožnje fokusirajte se na put, semafore, znakove i pješake, a može se reći da je najbitnije pravilo da vozite po propisima i gledate u retrovizore.

To će vam svakako biti od velikog značaja na ispitu, jer članovi komisije prate i boduju koliko obraćate pažnju na sve ove stavke te vam može pomoći da položite ispit.

Budite spremni za ispit

Prije vožnje bitno je odmoriti se i naspavati, a kako ne bi došlo do vrtoglavice ili mučnine, poželjno je pojesti nešto prije toga.

Znate kako kažu: ne treba ništa raditi na prazan želudac pa se vodite time kad sjednete za volan.

Najčešće greške kandidata za vozača na vozačkom ispitu

Donosimo vam i listu najčešćih grešaka kandidata za vozača na vozačkom ispitu:

- Jedna od najčešćih grešaka je neprovjeravanje saobraćajnih uslova. To se odnosi na provjeru koja se sastoji od pogleda u unutrašnji i vanjski retrovizor te pogleda na mrtvi ugao.

- Oduzimanje prednosti je takođe jedna od grešaka koje kandidati često prave na vozačkom ispitu. U to spadaju prekasno uočavanje vozila te pogrešna procjena njegove blizine, zbog čega, iako je u prednosti, mora usporiti zbog vas.

- Iako se ne bi smjelo dogoditi da vam se auto ugasi, i ovo je jedna od češćih grešaka. Glavni razlozi za gašenje auta su kretanje u pogrešnoj brzini i nedovoljno zadržavanje spojnice (kvačila ili kuplunga) tokom davanja gasa.

- Zbog nepoštivanja semafora i saobraćajnog znaka, osim što padate ispit, dovodite druge i sebe u opasnost. Stanite na crveno svjetlo, na svaki znak stop, uočite svaki saobraćajni znak i vozite prema njegovim pravilima.

- Brzinu vožnje potrebno je prilagoditi stanju u saobraćaju, vremenskim uslovima, stanju kolovoza, vozilu i vašim vozačkim mogućnostima. Neprilagođena brzina, koja je ograničena i s obzirom na mjesto u kojem se vozi, često je razlog pada.

- Nepropuštanje pješaka i prenaglo kočenje, odnosno prekasno reagovanje na greške drugih učesnika u saobraćaju, dovešće vas do pada.

- Prelazak preko pune crte i nepropisno parkiranje u kojem smo preblizu drugog vozila, dodirivanje ivičnjaka i negledanje u prednje i zadnje krajeve vozila takođe je razlog za pad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije