28. septembar  2023. 17.16  | Izvor: Tanjug

Dačić razgovarao sa poslanikom u Bundestagu Tinom Krupalom

BEOGRAD -

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa predsednikom poslaničke grupe Alternative za Nemačku u Bundestagu, poslanikom Tinom Krupalom.

Sagovornici su se složili da su bilateralni odnosi na visokom nivou i istakli važnost političkog dijaloga svih relevantnih političkih aktera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

dacic, krupala, bundestag, sastanak

Izrazili su zadovoljstvo zbog dinamičnog razvoja ekonomske saradnje, gde je Nemačka poslednjih godina postala prvi trgovinski partner Srbije.

Sagovornici su izrazili žaljenje zbog nedavnog incidenta u Banjskoj i saglasili se da je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine od velikog značaja za očuvanje mira i stabilnosti u našem regionu, a ministar Dačić je podvukao važnost reakcije međunarodne zajednice, kao i što hitnijeg osnivanja Zajednice srpskih opština.

Krupala je rekao da u ovom trenutku deeskalacija situacije na Kosovu i Metohiji i zaštita srpske i ostalih nealbanskih zajednica treba da budu prioritet, te istakao da će Alternativa za Nemačku nastaviti da aktivno zastupa ovakvu poziciju, s obzirom da se pozicija ove partije razlikuje od pozicije vladajuće većine u Bundestagu.

Razmenjena su mišljenja o regionalnoj saradnji i aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima, navedeno je u saopštenju.