Vlada odlučila: Isplate za sve porodice

Nemačka vlada je posle dugih pregovora u sredu usvojila predlog zakona o osnovnom dečjem osiguranju.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 27.09.2023.

15:26

Vlada odlučila: Isplate za sve porodice
Foto: shutterstock, fornStudio

Zakon će objediniti beneficije kao što su dečji dodatak, doplatak za decu koji ide uz naknadu za nezaposlene i dečji dodatak za ugrožene porodice.

Zahvaljujući većoj jasnoći i jedinstvenoj platformi novac treba da stiže i do porodica koje ga ranije nisu dobijale zbog toga što nisu znale da im pripada ili zbog birokratskih prepreka.

Predlog zakona sada ide u parlament.

"Konačno ćemo imati bolje, brže i direktnije isplate za sve porodice", izjavila je ministarka za brigu o porodici Lisa Paus.

"Već ove godine će porodice čiji će dečji dodaci porasti najviše od sredine 1990-ih imati oko 750 evra godišnje više za prvo dvoje dece", dodala je.

Stranke vladajuće koalicije dugo su se natezale oko zakona. Tačnije, ministar finansija i lider liberala Kristijan Lindner i ministarka Paus, članica Zelenih, raspravljali su se oko finansiranja. Sporazum su najzad postigli krajem avgusta.

Zakon treba da stupi na snagu 2025. i isprva, prema procenama, državi donese oko 2,4 milijarde evra dodatnih troškova. U narednim godinama troškovi će možda da dosegnu i do šest milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: