Linkovi

Vučić tvrdi: Radoičić će se odazvati pozivu nadležnih organa Srbije, ima pitanja na koja mora da odgovori


Kosovski policajci na kontrolnom punktu blizu manastira Banjska (Foto: AP/Visar Kryeziu)
Kosovski policajci na kontrolnom punktu blizu manastira Banjska (Foto: AP/Visar Kryeziu)

Dok se u selu Banjska na severu Kosova polako i postepeno smiruju napetosti, policija je saopštila da je pustila četvoricu Srba koji su uhapšeni zbog sumnje u učešće u napadu, a ministar unutrašnjih poslova nastavio je da iznosi tvrdnje o povezanosti napadača sa vlastima u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je je da potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koga kosovske vlasti označavaju kao vođu grupe napadača, nije ranjen, ali da je uveren da će odgovarati pred organima Srbije zbog događaja u Banjskoj.

"On će odgovoriti pozivu organa Republike Srbije. On je na teritoriji centralne Srbije. Nije ranjen, sebe smatra borcem za slobodu, ali postoje stvari i pitanja na koje će morati da odgovori", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Za snimak iz drona, na kojem se vidi Radoičić, Vučić je kazao da nije iz manastira, nego iz konaka, i naveo da se ispituje da li je on autentičan.

Ministar Dželjalj Svećlja objavio je u sredu da je jedan od ubijenih napadača na policiju u Banjskoj na severu Kosova bio telohranitelj aktuelnog direktora srpske Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina tokom njegove posete Kosovu 2013. godine.

Svećlja je na Fejsbuku napisao da je B.M. bio telohranitelj Vulinu tokom njegove posete Kosovu 2013, u vreme kada je bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Država Srbija je predvodnica ovog terorističkog napada čiji cilj je destabilizacija Kosova", napisao je Svećlja.

On je naveo da za to postoji i "formalna i strukturalna povezanost" predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i nekadašnjeg Vulinovog telohranitelja.

Svećlja je istakao da su Radoičić i Vulin na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država i da u oni najbliži Vučiću.

"Ove činjenice su još jedan dokaz da se ciljevi Srbije prema Kosovu uopšte nisu promenili od vremena Miloševićevog režima, bivšeg ministra propagande tog režima, sada predsednika sadašnjeg režima u Srbiji", izjavio je ministar policije Kosova.

Specijalno tužilaštvo na Kosovu saopštilo je su oslobođena četvoricu osumnjičenih za slučaj u Banjskoj, jer nije bilo dovoljno dokaza za njihovu umešanost u slučaj.

"Obaveštavamo vas da su četiri osobe koje su uhapšene tokom akcije Kosovske policije, u selu Banjska u opštini Zvečan, daleko od mesta događaja, juče puštene na slobodu od strane Specijalnog tužilaštva u nedostatku dokaza kosovske policije“, saopštilo je danas Tužilaštvo.

Kosovska policija uhapsila je osam osoba u vezi sa oružanim napadom koji se dogodio u nedelju u Banjskoj u Zvečanu, od toga dvojicu napadača, četiri osobe za koje se sumnjalo da su bili logistička podrška preko radio veze i dvojicu u jednom ugostiteljskom objektu zbog sumnje da su imali veze sa napadom.

Patrola Kosvoske policije u selu Banjska (Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski)
Patrola Kosvoske policije u selu Banjska (Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski)

Završena blokada

U selu Banjska na severu Kosova u utorak uveče završena je operacija Kosovske policije, ali ulazak u selo još nije dozvoljen, osim meštanima, rekao je Kossevu zamenik komandira Kosovske policije regiona Sever Veton Eljšani.

Eljšani je naveo da operacija jeste završena, ali će se tek u sredu znati "kako dalje". Objašanjava da će se odlučivati o tome da li da se svima, a ne samo meštanima, dozvoli nesmetano kretanje, odnosno ulazak i izlazak iz sela Banjska.

Kosovska policija, uključujući specijalne jedinice, i dalje boravi u selu.

Kosovska policija je u okviru operacije zaplenila veliku količinu naoružanja, municije i druge opreme, uključujući više od 20 vozila.

Eljšani je potvrdio da su policijski službenici pronašli i zaplenili lovačke puške i naveo da danas nije bilo novih hapšenja.

Kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku izjavio je da će resorno ministarstvo iz svog budžeta sanirati oštećenja u manastiru Banjska nakon što je, po njegovoj izjavi, "korišćen kao sklonište terorističke grupe, uključujući i za njihovo naoružanje".

"Pravoslavni manastir u Banjskoj, spomenik kulturnog nasleđa, zaštićen zakonima Kosova, korišćen je kao sklonište terorističke grupe, uključujući i za njihovo naoružanje", ocenio je Čeku.

"Čekamo stvaranje neophodnih uslova da naše stručne ekipe nadležnih za kulturnu baštinu posete manastir radi procene štete. Odmah nakon toga, preduzećemo sve neophodne radnje za stručnu intervenciju kako bi se sanirala oštećenja na fizičkoj strukturi manastira", rekao je kosovski ministar kulture.

Kancelarija Vlade Srbije: Kamenovana škola u Lipljanu

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u utorak uveče kamenovana srpska Osnovna škola "Braća Aksić" u Lipljanu.

Tu obrazovnu ustanovu pohađa oko 50 đaka srpske nacionalnosti, a pojedini roditelji danas iz straha za bezbednost nisu dozvolili deci da odu u školu, navela je Kancelarija u saopštenju.

Kancelarija je istakla da će preko svojih predstavnika na terenu sanirati nastalu materijalnu štetu, ali da je neophodno veće prisustvo međunarodnih misija u srpskim sredinama kako bi se izbegli i predupredili bilo kakvi incidenti i Srbi osetili bezbednije.

"Nijedan incident ne sme se zanemariti niti posmatrati izolovano, jer dodatno može dovesti do eskalacije situacije na terenu, na šta smo i do sada više puta upozoravali", navodi Kancelarija.

Kurti: Pronađeno oružje vredno pet miliona evra

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da su 24. septembra o u Banjskoj narušeni suverenitet, nacionalni integritet i bezbednost Kosova.

Međutim, policija je pokazala punu sposobnost u odbrani Kosova i to je kako je istakao njen najveći uspeh od proglašenja nezavisnosti. Kurti je na sednici Vlade Kosova rekao da je u Banjskoj zaplenjeno oružje u vrednosti od pet miliona evra i da je ta količina oružja bila dovoljna za stotine boraca.

Kurti: U Banjskoj narušen suverenitet Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

"Scenario za krvoproliće na Kosovu je dokazan. Tu su se uključili i pojedinci koje su sankcionisale Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija zboh kriminalnih aktivnosti. Oni su pod istragom naših pravosudnih institucija za krivična dela na Kosovu. Pojavljuju se rame uz rame za stolom u Beogradu i Raškoj, sa predsednikom Srbije, Vučićem, upozoravajući na direktnu ulogu države Srbije u tome", kazao je Kurti na sednici vlade.

On dodao i da je ovaj događaj pokazao i potrebu za oživljavanjem političkog pluralizma kod Srba na Kosovu.

Arhiva - Američki pripadnici KFOR-a stražare na kontrolnom punktu na putu ka Leposaviču, severno Kosovo, 8. avgusta 2023.
Arhiva - Američki pripadnici KFOR-a stražare na kontrolnom punktu na putu ka Leposaviču, severno Kosovo, 8. avgusta 2023.

"Srbija razočarana reakcijom Kfora"

Srbija je razočarana reakcijom Kfora, rekao je za RTS ministar odbrane Miloš Vučević i ocenio da "mnogi srljaju sa zaključcima" šta se dogodilo u nedelju u selu Banjska, dodajući da ono što se zna je da ima mrtvih, ranjenih, uhapšenih i da sada sledi utvrđivanje tačno svega onoga što se dogodilo.

Srbija od 1999. nema faktičku vlast na Kosovu i za naše organe je teže da prikuplja sve činjenice. Ne kažem da je nemoguće, ali zahteva dozu opreznosti, rekao je Vučević.

Arhiva - Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, u Beogradu, 7. septembra 2023.
Arhiva - Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, u Beogradu, 7. septembra 2023.

Scenario od nedelje prepodne pa do juče, vodio je u pravcu da je Srbija pokretač i sponzor nekakvih terorističkih akcija, predočio je Vučević. Spremao se scenario, ponovio je on, da smo loši momci i namenjena nam je uloga kao devedesetih, a najviše nas brine pozicija Srba na Kosovu, presbno na severu.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je ceo sever proglasio zonu antiterorističke operacije, što mu omogućava da mimo pravila i procedura rade šta rade, naglasio je on.

Vučević je rekao da je Srbija razočarana reakcijom Kfora, za koji tvrdi da je trebalo odmah da reaguje. Ko je dozvolio Kurtiju da kosovska policija bude na severu, ko mu je dozvilio da gradi baze, upitao je Vučević i napomenuo da je Beograd osudio ubistvo albanskog policajca, ali ono što se potom dešavalo je bio užas - Srbi su proganjani kao zveri po šumama

Dan žalosti, sveće za ubijene, grafiti po Vojvodini

U Srbiji je danas Dan žalosti, po odluci Vlade Srbije povodom tragičnih događaja na Kosovu, pa su otkazane sportske manifestacije, prilagođen program, a zastave su spuštene na pola koplja.

Vlada Srbije zamolila je sve medije i organizatore javnih manifestacija da u sredu, 27. septembra prilagode svoj program Danu žalosti i na taj način odaju poštu nastradalima na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Kosovski Srbi pale cveće za poginule u Banjskoj, u Severnoj Mitrovici, Kosovo, 26. septembra 2023.
Kosovski Srbi pale cveće za poginule u Banjskoj, u Severnoj Mitrovici, Kosovo, 26. septembra 2023.

Veliki broj građana okupio se u utorak uveče ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, da bi upalili sveće za trojicu Srba koji su stradali u Banjskoj na Kosovu.

U Novom Sadu i Sremskim Karlovcima pojavili su se plakati posvećeni ubijenim Srbima na Kosovu, preneo je danas portal 021.rs.

Na crnim plakatima sa fotografijom manastira Banjska piše "Večna slava svim Srbima koji su u borbi za slobodu pali na ovom svetom mestu. Manastir Banjska 24.09.2023". Uz tu poruku zalepljen je i plakat na kojem je pesma posvećena poginulima.

SPC: Crkva nije učesnica događaja, molitva za stradale Srbe i Albance

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je danas da se sa velikom tugom u srcu "moli Spasitelju da u carstvo nebesko primi sve Srbe i Albance postradale 24. septembra u Banjskoj na Kosovu" i izražava najdublje saučešće srodnicima nastradalih, ali odbacuje navode pojedinih da je SPC učesnica ili vinovnik tog događaja.

"Pozivamo i verni narod da se moli Gospodu za sve postradale, kako bi Bog darovao mir svoj svima, radi budućnosti i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

"Moramo znati jednostavnu jevanđelsku istinu da mir ne možemo izmoliti od Boga samo za sebe nego da se moramo moliti i za mir sa onima sa kojima živimo, sa našim susedima", navodi Sinod SPC.

"Sa žaljenjem, pak, konstatujemo da mnogi iz Prištine i iz sveta, ali, što je daleko tragičnije, i iz Beograda, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da SPC prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja", navodi se u saopštenju i dodaje da je cilj takvih da Crkva sa narodom nestane sa Kosova i Metohije.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencije FoNet.
XS
SM
MD
LG