Dostupni linkovi

SPC izrazila saučešće albanskim i srpskim porodicama


Poglavar Srpske pravoslavne crke, patrijarh Porfirije, februar 2021.
Poglavar Srpske pravoslavne crke, patrijarh Porfirije, februar 2021.

Sprska pravoslavna crkva (SPC) izrazila je "najdublje saučešće" porodicama nastradalih Srba i Albanaca u napadu na policiju Kosova na severu zemlje.

Policiju Kosova je 24. septembra napala grupa maskiranih i naoružanih lica, nakon što je pokušala da ukloni barikadu od dva kamiona postavljenu u pravcu sela Banjska, opština Zvečan na severu Kosova. Ubijen je policijski službenik Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je povređeno.

Grupa, koja je napala policiju kasnije se sklonila se u manastir Banjska odakle je nastavila napade na policiju.

U razmeni vatre policija je ubila trojicu napadača srpske nacionalnosti, dok je njih šest uhapšeno. Dan kasnije, 25. septembra u Banjskoj je uhapšeno još dvoje. Na teret im se stavlja: terorizam, delovanje protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova.

"Sa žaljenjem konstatujemo da mnogi iz Prištine i iz sveta, ali, što je daleko tragičnije, i iz Beograda, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da Srpsku pravoslavnu crkvu prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja", napisala je SPC u saopštenju 27. septembra.

SPC se, kažu, uvek zalagala da se nesporazumi na Kosovu "rešavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive".

Kosovska policija završila je 26. septembra popodne pretrese u kućama i objektima u i oko sela Banjska u Zvečanu.

Vlasti Kosova optužile su Srbiju da je odgovorna za napad na policiju.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) 26. septembra je objavio video uz tvrdnje da se na njemu vidi da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić bio među uniformisanim naoružanim licima, koji su se sukobili s policijom Kosova u manastiru Banjska.

Radoičić je potpredsednik Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda. Nalazi se i na crnoj listi SAD zbog korupcije i međunarodnog kriminala, dok ga kosovske vlasti dovode i u vezu sa ubistvom srpskom opozicionog političara na Kosovu Olivera Ivanovića.

Za njim je na Kosovu raspisana i poternica zbog "zastrašivanja svedoka" u slučaju "Brezovica" koji se tiče korupcije i nelegalne gradnje.

Kosovski ministar policije je rekao da se svakodnevno utvrđuje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, preko Srpske liste i potpredsednika ove partije Milana Radoičića, "preduzeo terorističku akciju protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, "koji više ne mogu da trpe Kurtijev (premijer Kosova Aljbin Kurti) teror".

Vučić je negirao da Beograd ima bilo kakve veze sa napadom.

Kosovska policija prikazala oružje zaplenjeno nakon napada na severu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG