Dostupni linkovi

Ne zna se po čijem nalogu Državna agencija za istrage i zaštitu provjerava visokog predstavnika u BiH


Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.
Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je 27. septembra potvrdila za Radio Slobodna Evropa (RSE) da provjerava visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Iz SIPE nije rečeno po čijem nalogu ih provode.

"Vršimo provjere iz domena nadležnosti agencije, ali ne možemo davati više informacija", odgovorili su iz SIPA-e na upit RSE da li provode provjere visokog predstavnika, opišu njihov cilj i kažu po čijem nalogu ih provode.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) su na pitanje RSE o istrazi o Schmidtu podsjetili na saopštenje Vijeća za provođenje mira od 22. septembra u kojem ovo tijelo zaduženo za imenovanje visokih predstavnika potvrđuje Schmidtov legitimitet.

"Upravni odbor Vijeća za provedbu mira odlučno odbacuje sve pokušaje podrivanja legitimiteta OHR-a i visokoga predstavnika i podsjeća na svoju odluku od 27. svibnja 2021. godine o imenovanju Christiana Schmidta za visokoga predstavnika", poručili su iz PIC-a 22. septembra.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić najavio je 11. septembra da će zatražiti istragu sa zadatkom da se utvrdi zakonitosti boravka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Tada je saopštio da je od Službe za poslove sa strancima BiH dobio informaciju da je boravak u BiH "upitan i da nije u skladu za zakonom".

Iz Službe za poslove sa strancima, koja djeluje u okviru Ministarstva bezbjednosti BiH, na upit RSE odgovoreno je da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dostavila zahtjev za provjeru legalnosti boravka u Bosni i Hercegovini za pripadnike obezbjeđenja Kristijana Šmita.

"Služba za poslove sa strancima u skladu sa svojim nadležnostima ne raspolaže bilo kakvim podacima o pripadnicima obezbjeđenja gospodina Kristiana Šmita, jer imajući u vidu odredbe člana 124. Zakona o strancima isti nisu u nadležnosti Službe", stoji u odgovoru.

Takođe se navodi da je direktor Službe za poslove sa strancima BiH, Žarko Laketa usmenim putem upoznao je ministra Nešića da je boravak Kristijana Šmita u Bosni i Hercegovini upitan iz razloga što njegovo imenovanje na poziciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini nije potvrđeno rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija "a kako je to određeno članom 1. Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini čime su institucije BiH dovedene u zabludu te je zloupotrebljen član 124".

Zakona o strancima određuje da se odredbe navedenog zakona ne primjenjuju na lica koja po međunarodnom pravu, odnosno na osnovu međunarodnog ugovora uživaju diplomatski status u BiH, stoji u odgovoru Službe za poslove sa strancima.

Od početka Šmitovog mandata u OHR-u, 1. avgusta 2021, predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i ostatak rukovodstva u RS tvrdi da on nije legitiman.

Dodik je početkom septembra najavio da priprema uredbu na osnovu koje će Šmit biti deportovan ako i kada uđe na teritoriju ovog bh. entiteta. Ova odluka je neprovediva prema Ustavu BiH, RS, ali i postojećim zakonima.

Nešić, inače lider Demokratskog narodnog saveza (DNS), pratio je Dodika i u ranijim kontroverznim odlukama. Nešić je također izjavio da smatra da su odluke visokog predstavnika u BiH Šmita usmjerene protiv BiH.

Koja je nadležnost SIPE?

Prema zakonu o SIPA, ova agencija je nadležna da sprečava, otkriva i istražuje krivična djela iz nadležnosti Suda BiH, a posebno organizovanog kriminala, terorizma, ratnih zločina, trgovine ljudima, teškog finansijskog kriminala, te drugih krivičnih djela protiv zaštićenih međunarodnim pravom.

Navodi se i da je SIPA nadležna da "prati i analizira sigurnosnu situaciju i pojave koje pogoduju nastanku i razvoju kriminaliteta, pruža podršku Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i izvršava njihove naloge, te štiti svjedoke".

XS
SM
MD
LG