Izvor: B92, DPA

Berlin je grad sa najviše stanovnika u Nemačkoj, sa gotovo 3.755.251 stanovnikom, a sa druge strane, u mestašcu Dirfeld, na zapadu zemlje, ima svega devet stanovnika – sedam muškaraca i dve žene, saopštio je u utorak zavod za statistiku u Nemačkoj.

Sa površinom od 1,55 kvadratnih kilometara gustina naseljenosti je u Dirfeldu manja od šest osoba po kvadratnom kilometru.

Foto: Profimedia

Grad Dirfeld se prvi put pominje u dokumentima 1251. godine, kada je tadašnji zemljoposednik Manderšajda dao u zakup deo zemlje pod nazivom Derenfeld igumanu manastira Ehternah. U 16. veku grofovi Manderšajd su konačno izgradili lovačku kuću u Dirfeldu, koja je ostala u sastavu okruga Manderšajd sve do Francuske revolucije. Danas je farma i zemlja, koja je ujedno i najmanja zajednica u Nemačkoj sa svojim lokalnim savetom, u privatnom vlasništvu porodice Greve-Dirfeld u trećoj generaciji.

Foto: Profimedia

Dirfeldom se prvenstveno upravlja za poljoprivredu i šumarstvo, a na prostranoj lokaciji postoje veliki rasadnici drveća. Porodična firma vlasnika zemljišta prodaje dekorativno zelenilo širom Nemačke, posebno tokom božićne sezone, a takođe je aktivna u baštovanstvu i uređenju, kao i u proizvodnji ogreva.

Zamak, čiji ostaci datiraju iz 16. veka, kao i druge istorijske zgrade na imanju u potpunosti su očuvani i njima se upravlja i mogu se iznajmiti za svečane događaje.

Druga po redu lokalna samouprava sa najmanje stanovnika je Videnborstel, u severnoj pokrajini Šlezvig-Holštajn, sa 10 stanovnika.
Videnborstel i Dirfeld u Porajnju-Falačkoj su najmanje nemačke lokalne samouprave bile i prošle godine.

Na drugom kraju skale, uz Berlin je drugi po naseljenosti Hamburg sa 1.892.122 stanovnika, iako kao metropola ima više od četiri miliona stanovnika.

Od prošle godine se nije promenila ni lokalna samouprava sa najvećom gustinom naseljenosti. To je i dalje Minhen sa 4.868 stanovnika po kvadratnom kilometru. Sledi opština Otobrun koja je deo okruga Minhena i u kojoj po kvadratnom kilometru živi 4.289 stanovnika.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.