Linkovi

Libija: Gradonačelnik Derne i drugi zvaničnici uhapšeni posle poplava


Uništene zgrade u Derni posle smrtonosne oluje koja je pogodila Libiju 21. septembra 2023.
Uništene zgrade u Derni posle smrtonosne oluje koja je pogodila Libiju 21. septembra 2023.

Gradonačelnik istočnog libijskog grada Derna priveden je, zajedno sa još sedam zvaničnika, pod sumnjom za nemar i lošu upravu, u vezi sa rušenjem brana zbog čega je grad poplavljen pre dve nedelje, saopšteno je iz kancelarije državnog tužioca.

Kancelarija, čije je sedište u Tripoliju, izdala je naređenje da se privede osmoro lokalnih zvaničnika zbog rušenja brane u oluji, što je dovelo do bujice koja je cela naselja odnela u more, pri čemu su nastradale hiljade ljudi.

Među uhapšenima su gradonačelnik i jedan zvaničnik nadležan za vodene resurse.

Grad Derna nakon razornih poplava
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Ogorčeni građani Derne krive vlasti za rušenje brana, koje su sagrađene da spreče sezonsko izlivanje reke koja protiče kroz grad.

Postignut još 2007. godine, ugovor o popravljanju brane nikada nije sproveden zbog građanskog rata i pobune u kojoj je, uz podršku NATO-a, smenjen i ubijen Moamer Gadafi 2011.

Do 2019. godine, Dernu su kontrolisali borci različitih grupa među kojima je i Islamska država.

Demonstranti su prošle nedelje zapalili kuću gradonačelnika Abudlmenama al-Gaitija, a administracija na istoku zemlje navela je da je on suspendovan, i da je cela gradska skupština smenjena.

Demonstranti su zapalili kuću gradonačelnika Derne, 18. septembra 2023. (Foto: VOA/Salaheddin Almorjini)
Demonstranti su zapalili kuću gradonačelnika Derne, 18. septembra 2023. (Foto: VOA/Salaheddin Almorjini)

Hiljade ljudi su izgubile život u poplavama u kojima je bujica cele zgrade odnela u more, a hiljade se i dalje vodi kao nestalo. Međunarodne spasilačke ekipe i dalje izvlače posmrtne ostatke ispod ruševina i u gradskoj luci, a skoro da nema nade da će pronaći još preživelih.

Poplave i spasilačke operacije takođe su izneli na videlo sporove između centralne vlade i rivalske administracije koja kontroliše istok Libije, i koja ne priznaje vladu u Tripoliju.

XS
SM
MD
LG