Dostupni linkovi

Petrovska: Bezbjednost Sjeverne Makedonije nije ugrožena


Konferencija za novinare ministrice odbrane Slavjanke Petrovske sa ministrom odbrane Norveške Bjornom Arildom Gramom, Skoplje, 25. septembar 2023.
Konferencija za novinare ministrice odbrane Slavjanke Petrovske sa ministrom odbrane Norveške Bjornom Arildom Gramom, Skoplje, 25. septembar 2023.

Incidenti i ono što se dešava na Kosovu nemaju direktnog uticaja i informacije kojima do sada raspolažemo i koje razmjenjujemo ne utiču na opasnost po bezbjednost Sjeverne Makedonije, rekla je ministarka odbrane te države Slavjanka Petrovska.

"To nam garantuje činjenica da smo članica NATO-a i da smo u proteklom periodu dosta uložili u odbranu. Međutim, podrazumijeva se da svaka od institucija u Republici Sjevernoj Makedoniji ima obavezu da doprinese našoj nacionalnoj bezbjednosti", izjavila je Petrovska povodom oružanog napada na sjeveru Kosova i tome kako će uticati na susjednu Sjevernu Makedoniju.

U selu Banjska na sjeveru Kosova 24. septembra je ubijen kosovski policajac, a kasnije je kosovska policija saopštila da su, prema zvaničnim informacijama, tri napadača ubijena na području oko manastira u Banjskoj, gde je bilo 30 napadača, dok su četvorica uhapšena.

Odgovarajući na novinarska pitanja u Skoplju, na konferenciji za novinare sa norveškim ministrom odbrane Bjornom Arildom Gramom, Petrovska je rekla da se situacija na Kosovu pomno prati, s obzirom da zemlja učestvuje sa svojim trupama u misiji KFOR-a na Kosovu. Ona je navela da nije jednostavno za bilo koga kada se "dogodi incident u regionu, pogotovo kada je napadnuta policija određene države".

"Ovo je samo još jedan dokaz da i Beograd i Priština moraju intenzivno da rade na dijalogu dok on ne bude uspješan. Odgovornost svakog od nas koji trenutno imamo političke pozicije u državama je da donosimo odluke koje će donijeti mir i prosperitet građanima, a nećemo stvarati sukobe i podjele", navela je.

"Prioritet nam je", dodala je, "da situacija na Kosovu iu regionu bude stabilna kako bi se procesi, posebno integracioni procesi, nastavili u svim zemljama regiona, što ćete deklarativno čuti i vidjeti u izjavama svih političara.

Norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram izrazio je zabrinutost i osudio napade na kosovsku policiju na sjeveru Kosova, ističući da su "takvi napadi neprihvatljivi". Kao i Petrovska, on je pozvao da "dvije strane ispune svoje obavze i ponovo se vrate dijalogu".

XS
SM
MD
LG