Capital.ba

Grci godišnje za podmićivanje daju 800 miliona evra

03.07.2010. / 10:40

ATINA, Grci godišnje za podmićivanje državnih i privatnih službi daju 800 miliona evra, rezultati su istraživanja “Transparensi internešenela”.

Istraživanje pokazuje da je u Grčkoj prošle godine za podmićivanje prosječno plaćano 1.355 evra, prenose grčki mediji.

Najskloniji korupciji je državni sektor, a oko 9,3 odsto anketiranih kažu da su plaćali mito da bi im bila ubrzana neka administrativna procedura, pružena adekvatna medicinska pomoć ili izbjegnuta kazna u saobraćaju.

Istraživanje pokazuje da su čak i privatne firme tražile mito za pružanje usluga, a 5,3 odsto anketiranih tvrdilo je da su platili u prosjeku 1.671 evra za podmićivanje u privatnom sektoru.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Grci godišnje za podmićivanje daju 800 miliona evra

    1. bosman

      Ma, mi smo tu da komentarišemo i iznad svega da se ne ljutimo. Lijep pozdrav iz Republike Srpske.

    2. XD

      Pozdrav Bosmane!
      Znam, da je ova država na dnu evropske ljestvice
      po korupciji, na svjetskoj ljestvici smo trenutno oko 110 mjesta.
      Nisi me razumio, na početku sam malo neozbiljno, a onda za evropske standarde prešli smo ljestvicu stotu.
      Ne ljuti se i lijep pozdrav iz Gradiške.

    3. bosman

      3.XD: ne znam čime se baviš i da li si u toku gdje smo na ljestvici praćenih država po korupciji. Šta kaže Transparent internacional u svojim izvještajima. Ja bi bio sretan da je nivo korupcije kako ti navodiš ali to će za još dugo vremena biti nemoguća misija na ovim prostorima.

    4. XD

      Bosmane!
      Stvarno griješiš? Ispade da je ostalo samo još 7% poslova (radnika) da za to nije potrebno mito.
      Nije ti ovo na mjestu.
      bolje računaj i vidjećeš, da imak u BiH ima manje korupcije nego što ti iznosiš. Ne kažem da je nema, Bože moj, eto u jednoj Grćkoj toliko kod nas možda do 20% eventualno 100%.

    5. bosman

      To bi bilo 93%. jer nema njega da nije dao mito u obliku jaja, novca, šunke, ručka, doručka, pite, čokolade, i sličnih artikala.

    6. brkoug

      U Grčkoj 9,3% anketiranih izhavilo da je davalo mito. Kod nas bi anketa pokazala znatno drugačiju situaciju. Mnogo veći procenat.