Izvor: pun kufer

Čak i vrapci na granama znaju da meštani znaju tajne koje turisti ne znaju, a kada odete na odmor na čuveno italijansko jezero Garda, dobro će vam doći saveti kako da se bolje i "bezbolnije” provedete.

Iako Garda još uvek kasni iza jezera Komo po cenama, i ovde morate da pazite šta radite i kako to radite, a portal Timeout otkriva savete kako da se najbolje provedete na to ogromno i impresivno italijansko jezero.

Naš savet je da istražite mesta koja nisu direktno na jezeru i potražite smeštaj, dobre restorane i mesta za opuštanje u njima, jer ćete se tako sigurno bolje provesti i verovatno otkriti pravi duh tog dela Italije. Područje ima toliko toga da ponudi da bez obzira u kom pravcu pogledate, verovatno ćete otkriti nešto što vam odgovara. U svakom slučaju, da vidimo šta nam tajm-auti savetuju...

Šta videti?

Sirmione

Selo Sirmione se nalazi na poluostrvu, a posetioci ulaze u grad prekriven cvećem kroz impozantni zamak Skaliger, koji je i danas "zaštićen” rovom i pokretnim mostom. Izgrađen 1277. godine, to je redak primer srednjovekovnog lučkog utvrđenja, gde odbrambeni zidovi okružuju luku. To je mesto bogate istorije, s obzirom da se veruje da su ovde ljudi živeli pre 7-8 hiljada godina. Jedna od najvećih znamenitosti mesta su svakako Katulove pećine, gde se nalaze ostaci ogromne privatne rimske vile. Inače, šarmu Sirmionea nije odolela ni grčka operska diva Marija Kalas, koja je svoje slobodno vreme provodila u svojoj vili.

Limone sul Garda

Ako se bilo koji grad može definisati kao zrači "zenom", onda je to upravo ovaj. Nalazi se na zapadnoj obali jezera, a duž njegovog šetališta nižu se impresivne vile. Centar grada okićen je cvetovima bugenvilije, a šetajući ka litici stići ćete do neočekivanog iznenađenja - brojnih stabala limuna. Ovo voće koje raste u južnim krajevima ovde uspeva i zahvaljujući blagoj mikroklimi. Više o istoriji ove žute voćke saznaćete u muzeju Limonaia del Castel, koji će otkriti kako su se limuni iz ovog grada nekada izvozili čak i u Nemačku.

Monte Baldo

U uzvišenoj lepoti prostranstva plave vode Garde, smeštene između krševitih litica, najbolje se može uživati sa Monte Balda. Planina se uzdiže na istočnoj obali, do koje se može doći žičarom iz lepog grada Malčezine. Postoje razne pešačke rute, uključujući blagu petlju kroz livade divljeg cveća, stazu kroz šume bogate florom i faunom ili avanturističko putovanje uz vrhove litica. Unaokolo su raštrkane brojne planinske kolibe i salaši koji nude domaću hranu i jednostavan smeštaj. U svakom slučaju, posetu Monte Baldu je teško propustiti.

Gde jesti?

Osteria da Livio

Osteria da Livio, na brdu prekrivenom maslinama iznad Limone sul Garde, vraća goste u rane pedesete godine 20. veka. Lakirani drveni paneli i prašnjave flaše nizaju se zidovi, a drvene stolice sa slamnatim sedištima postavljene su oko stolova napravljenih od buradi. Tu je i bašta u senci vinove loze savršena za zadržavanje nakon večere sa ručno pravljenim raviolima punjenim lokalnim sirom Tremosine i mesom sa roštilja. Ukratko, zvuči aljkavo.

Lido 84

Gurmani bi trebalo da se upute na Gardone Riviera i rezervišu sto u Lido 84, objektu sa Michelinovim zvezdicama. Čuvena je po pogledu na jezero i receptima koji su vremenom stekli kultni status. Kuvar Rikardo Kaminini (njegov brat Đankarlo je domaćin) priprema savremena jela sa lokalnim sastojcima. Jedno takvo jelo je "rigatoni cacio e pepe en vessie“, gde se testenina kuva u svinjskoj bešici. Pa, prilika je da probate legendarnu testeninu kuvanu na poseban način...

Casa Leali

Popnite se uz padinu na zapadnoj obali do Puenjago del Garde, koju krasi srednjovekovni zamak, do restorana Casa Leali, smeštenog u obnovljenoj kamenoj seoskoj kući. Braća Andrea i Marko Leali, kuvari i somelijeri, nude degustacione menije od šest sledova inventivnih kombinacija koje, pogađate, stavljaju lokalne sastojke u prvi plan. Na meniju su Garda rižoto sa limunom, kao i špageti sa jezerskim sardelama. Da, nema grešaka ni sa Casa Leali.

Gde spavati?

La Locanda del Benaco

Iza raskošne Art Deco fasade nalazi se hotel sa iznenađujuće minimalističkim enterijerom. Ovde je sve oštro i elegantno, prateći sivu i crnu paletu sa povremenim dodacima boja, a sobe su industrijskog stila, napravljene od materijala kao što su cement, oksidovano gvožđe i staklo. U porodičnom vlasništvu sa 13 soba, mesto ima ugodnu, prijateljsku atmosferu, uprkos gore pomenutim oštrim linijama. A ni njena lokacija nije trn u oku, smeštena uz šetalište u mestu Salo na zapadnoj obali. Hotelski restoran nudi prefinjen sezonski meni od jezerske ribe i lokalnog povrća. Dvokrevetne sobe se mogu naći već od 120 evra.

Locanda San Vigilio

Ako želite hotel sa istorijom (i još uvek imate dovoljno novca), probajte Locanda San Vigilio, koji se nalazi na samoj obali u Punta San Vigilio. Hotel se nalazi u kamenoj zgradi iz šesnaestog veka u hladu čempresa, agave i oleandra. Sobe imaju rezbareni drveni nameštaj i printove iz šesnaestog veka, a neke su opremljene raskošnim krevetima sa baldahinom. Prošetajte okolo i naći ćete bazen okružen maslinama i istorijsku kapelu. Ako se osećate posebno avanturistički, možete stići sa stilom do privatnog pristaništa jezera ili heliodroma hotela. Cene dvokrevetnih soba kreću se od 360 evra, pa se luksuz plaća prilično "jeftino"...

Pratite Palai

Ponekad obala jezera može biti malo prometna. Za oazu mira, idite zemljanom stazom od grada Bardolina do Prati Palai, hotela koji se nalazi u seoskoj kući iz šesnaestog veka okruženoj maslinjacima. Postiže ugodan balans između rustikalnog i elegantnog, sa gredama plafona pastelnih nijansi, obnovljenim drvenim podovima i upečatljivim nameštajem koji su izradili lokalni majstori. Mesto je okruženo sa 45 hektara livada i šuma, gde gosti mogu da prošetaju, imaju piknik ili igraju tenis na obližnjim terenima. Dvokrevetne sobe se mogu naći već od 240 evra.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.