Ekonomija

Đedović Handanović u Tokiju: Pripremljena lista projekata vrednih 15 milijardi evra

Izvor: N1

Đedović Handanović u Tokiju: Pripremljena lista projekata vrednih 15 milijardi evra

Izvor: N1

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Tokiju sa rukovodstvom Keindarena, japanske poslovne federacije i predsednikom Parlamentarne lige prijateljstva Japan-Srbija, Ićirom Aisavom.

Na sastanku sa japanskom poslovnom federacijom Keindaren, Đedović Handanović je predstavnike vodećih japanskih kompanija upoznala sa poslovnim ambijentom u Srbiji i potencijalima za investiranje u energetski sektor.

Politička i ekonomska stabilnost, dobar geografski položaj i stalno unapređenje poslovnog ambijenta, između ostalog, učinili su da investitori prepoznaju Srbiju kao značajnu investicionu destinaciju u Evropi. O tome između ostalog govori povećanje priliva stranih direktnih investicija na 4,4 milijarde evra u 2022. godini i činjenica da Srbija privlači 63 odsto ukupnih stranih direktnih investicija u regionu Zapadnog Balkana. Imamo visokokvalifikovan kadar i talente, velike evropske kompanije izvoze iz naše zemlje „srpsko znanje” utkano u najmodernija tehnološka rešenja koja se razvijaju u Srbiji i to je investiciono okruženje kojem težimo, rekla je Đedović Handanović.

Imajući u vidu izazove energetske tranzicije, potrebe za novim proizvodnim kapacitetima i diversifikacijom izvora snabdevanja energentima, pripremljena je lista prioritetnih projekata ukupne vrednosti 15 milijardi evra.

Realizacija ovih projekata treba da omogući veću energetsku nezavisnost i sigurnost snabdevanja, koje je osnova za nastavak privrednog rasta. Naši prioriteti uključuju izgradnju reverzibilnih hidroelektrana koje su značajne zbog pouzdanosti snabdevanja i skladištenja energije, solarnih elektrana, vetroelektrana, i značajna ulaganja u energetsku efikasnost. Potencijali Srbije u oblasti hidroenergije, kao i u proizvodnji energije iz sunca i vetra su daleko od svoje pune iskorišćenosti, ali imamo ciljeve koji su ambiciozni i ostvarivi, istakla je Đedović.