Društvo

ProLesi i ProCredit Bank: energetska efikasnost doma je prioritet

ProLesi i ProCredit Bank: energetska efikasnost doma je prioritet
Foto: N.N. | ProLesi i ProCredit Bank: energetska efikasnost doma je prioritet

Poboljšanje energetske efikasnosti stambenih prostora je izuzetno važno pitanje kojem uvijek treba posvetiti posebnu pažnju, no u vremenu koje prethodi sezoni grijanja, ovo je tema o kojoj češće razgovaramo. Postoje mnogi načini uštede energije i pametnog smanjenja troškova, a u ovom tekstu ćemo skrenuti pažnju na neke od njih.

Zamislite svoj dom kao ekološki prihvatljivo i ekonomično mjesto za život. Sada, zahvaljujući ProCredit banci i ProLesiju, ovu zamisao možete pretvoriti u stvarnost bez dodatnih komplikacija, ali i uz značajne finansijske i uštede na vremenu potrebnom za realizaciju projekta.

Pod ulaganjem u energetsku efikasnost najčešće podrazumijevamo zamjenu propusne ili dotrajale stolarije. Ovo jeste jedan od najvažnijih koraka, no osim zamjene stolarije postoji niz drugih energetski efikasnih mjera koje možete preduzeti kako biste unaprijedili svoj dom. Donosimo šest praktičnih načina kako to možete napraviti.

1.    Zamjena sistema za grijanje: Modernizacija sistema za grijanje može znatno smanjiti potrošnju energije. Odabirom efikasnijeg sistema za grijanje, vaš dom će biti ugodniji, a računi za energiju manji. 2.    Izolacija spoljnih zidova i krova: Dodatna izolacija spoljnih zidova i krova pomaže zadržavanju toplote zimi i hladnoće ljeti, čime se smanjuje potreba za grijanjem i hlađenjem. 3.    Podna izolacija: Toplota ne samo da se gubi kroz zidove i krov, već i kroz pod. Kvalitetna podna izolacija značajno doprinosi očuvanju energije i smanjenju računa za grijanje. 4.    Novi radijatori s termostatskim ventilima: Zamjena starih radijatora novim modelima opremljenim termostatskim ventilima omogućava preciznu kontrolu temperature u svakoj prostoriji i štedi energiju. 5.    Zamjena pumpi centralnog grijanja: Novije i efikasnije pumpe za centralno grijanje smanjuju potrošnju električne energije i doprinose energetskoj efikasnosti sistema. 6.    Instalacija solarnih termalnih sistema: Solarni termalni sistemi koriste sunčevu energiju za zagrijavanje vode za kućne potrebe. Ovo je ekološki prihvatljiv način za smanjenje potrošnje električne energije za pripremu tople sanitarne vode.

ProCredit Bank i ProLesi su tu da vam pomognu ostvariti ove energetske uštede. Uz povoljne kamatne stope već od 4,9%, i uz GEFF fond koji osigurava povrat dijela investicije, možete finansirati ove projekte i transformisati svoj dom u energetski efikasan prostor. Naime, oni koji se odluče za slična ulaganja mogu ostvariti povrat sredstava koji pokriva do 20% investicije, što je podsticaj financiran od strane Evropske Unije putem Kreditne linije za zeleno finansiranje (GEFF). Ova inicijativa je dio programa Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji osigurava finansijsku podršku za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima, uključujući stanove, porodične kuće i stambene zgrade.

Procedura apliciranja za kreditnu liniju uz kamatnu stopu već od 4,9% kod ProCredit Bank je brza i jednostavna. Prvi korak je odabir željenog projekta i proizvoda putem Tehnološkog selektora, čime će započeti putovanje ka energetskoj efikasnosti vašeg doma. Nakon toga, podnošenje zahtjeva za kredit putem online aplikacije ProCredit Banke je sljedeći korak. Stručni savjetnici banke će vas kontaktirati i voditi kroz sve korake, uključujući i proces povrata sredstava, kako bi vam pomogli da ostvarite investiciju koja ne samo da štedi vaš novac, već i doprinosi očuvanju životne sredine.

Odobrenje kredita iz ovog fonda, kao i njegova realizacija, u pravilu traju kratko vrijeme, a ProCredit Bank nudi povoljne uslove za kredite vezane za energetsku efikasnost. U konačnici, da rezimiramo - nema više čekanja. Počnite sa unapređenjem svoje kuće danas i uživajte u dugoročnim uštedama i većem komforu u budućnosti. Sve informacije potražite na web stranici ProCredit Bank ili na kanalima društvenih mreža banke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije