Capital.ba

Inflacija u Velikoj Britaniji 6,7 odsto u avgustu

20.09.2023. / 13:30

LONDON – Inflacija u Velikoj Britaniji neočekivano je opala u avgustu, jer su pritisci na troškove života domaćinstava nastavili da popuštaju. Indeks potrošačkih cijena koji prati njihove godišnje promjene pao je na 6,7 odsto u avgustu sa 6,8 odsto u julu.

inflacija

Foto: Pixabay

To je niže od očekivanja britanskih ekonomista, koji su predviđali porast inflacije na sedam odsto, prenosi Guardian. Neočekivani pad inflacije mogao bi donekle da ublaži pritisak na Banku Engleske prilikom ovonedjeljne odluke o eventualnom podizanju kamatnih stopa.

Iako je inflacija i dalje tri i više puta veća od ciljanih dva odsto, britanski ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) pozdravio je njen pad u avgustu kao znak da vladina ekonomska strategija daje rezultate.

 „Današnje vijesti pokazuju da plan za suočavanje sa inflacijom funkcioniše, jasno i jednostavno“, naveo je ministar.

On je istakao da je inflacija i dalje previsoka, zbog čega je još važnije da se vlada drži svog plana i da prepolovi inflaciju kako bi se ublažio pritisak na domaćinstva i preduzeća.

„To je jedini put ka održivo većem rastu“, rekao je Hant.

Prema ocjeni stručnjaka u Kancelariji za nacionalnu statistiku, stopa inflacije blago je oslabila u avgustu podstaknuta padom nestabilnih troškova stanovanja i avionskih karata, kao i cijenama hrane koje su porasle manje nego u isto vrijeme prošle godine. Bazna inflacija usporila je više od glavne, zahvaljujući nižim cijenama usluga. Biznis.rs

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!