Dostupni linkovi

Ruski pijanista koji je pozivao na gašenje struje Kijevu stiže na koncert u Beograd


Ruski pijanista Boris Berezovski
Ruski pijanista Boris Berezovski

Ruski umetnik, koji je pozivao na isključenje struje Kijevu, gost je BEMUS-a u Beogradu.

Boris Berezovski, najavljen kao omiljeni ruski pijanista, jedan je od učesnika najstarijeg muzičkog festivala u Srbiji.

BEMUS (Beogradske muzičke svečanosti) je festival umetničke muzike čiji je osnivač Skupština grada Beograda.

Berezovski nakon izjave o ratu u Ukrajini ne spada u dobrodošle umetnike na Zapadu, napustio ga je dugogodišnji agent, a otkazani su mu i pojedini koncerti.

Umetnički direktor BEMUS-a, dirigent Bojan Suđić, rekao je za RSE da je Boris Berezovski "jedan od vodećih svetskih pijanista i to je jedini razlog zbog koga je pozvan da svojim nastupom uveliča ovogodišnji BEMUS."

On je dodao da Berezovskog dugo prati kao umetnika, ali da je za njegovu izjavu o isključenju struje Kijevu prvi put čuo od novinara RSE i da tu izjavu "svakako ne deli".

"Očito je isti slučaj i sa Odborom BEMUS-a, jer su svi članovi izrazili samo veliko zadovoljstvo potvrdom njegovog učešća", naveo je Suđić.

Šta je Berezovski rekao?

U nedeljama nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, pijanista Boris Berezovski šokirao je svet klasične muzike pozivom da se pojača pritisak na Ukrajinu prekidom struje u glavnom gradu Kijevu.

Berezovski je, kako je preneo AFP, to rekao u emisiji uživo 10. marta 2022. na prokremljskom Kanalu 1.

"Imam jedno naivno pitanje... Razumem da ih sažaljevamo, da postupamo delikatno, ali zar ne bismo mogli da prestanemo da brinemo o njima već da ih opkolimo i isključimo struju" pitao je Berezovski.

U video isečku iz te emisije, koji su objavili pojedini mediji, sagovornik u vojnoj uniformi pored Berezovskog prekinuo ga je rečima "ne treba da pravimo humanitarnu katastrofu".

Boris Berezovski nije odgovorio na upit RSE o tome kako odgovara na kritike zbog ove izjave, te da li se od iste ogradio.

Francuski list Figaro objavio je saopštenje Berezovskog od 15. marta 2022. u kome je naveo da je njegova "naivna namera" bila da se dođe do "mogućih rešenja da se aktuelna drama što pre završi."

"Kada sam tražio mogućnost nestanka struje, namera mi je bila da se izbegnu bombe na Kijev i još dramatičnija humanitarna katastrofa. Ali prekinuli su me pre nego što sam uspeo da završim", naveo je.

Berezovski je u tom saopštenju dodao da se više neće izjašnjavati o pitanjima koja nisu u vezi sa njegovom umetnošću.

Objašnjenje direktora BEMUS-a

Umetnički direktor BEMUS-a, dirigent Bojan Suđić, naveo je za RSE da smatra da postoje adekvatnije institucije od festivala umetničke muzike koje bi se bavile analizom nečijih političkih izjava, i eventualnim sankcionisanjem istih bez obzira od koga dolazile.

"Svoj lični politički stav izražavam kroz jedno od najsnažnijih antiratnih dela umetničke muzike – 'Lenjingradsku' simfoniju Dmitrija Šostakoviča, nastalu u vreme nemačke opsade Lenjingrada 1943", dodao je Suđić.

Bojan Suđić na ovogodišnjem BEMUS-u diriguje Šostakovičevu "Lenjingradsku" simfoniju sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom.

Umetnički direktor BEMUS-a smatra da se umetnička muzika ne sme "ni mešati ni prljati sa politikom ili postupcima i izjavama onih kojima je dato da tu muziku svetu pronose".

"Problematizacija nastupa velikog umetnika koji, po mojim saznanjima, nije na bilo kakvom zvaničnom spisku sankcionisanih osoba, te koji je pozvan na BEMUS isključivo da svira, stoga je za mene nespojiva sa slobodarskim i kosmopolitskim duhom Beograda, kao i sa kulturom uopšte", zaključio je Suđić.

Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, nije odgovorio na upit RSE o učešću Berezovskog na BEMUS-u.

Kulturna protuofanziva: Ukrajina uklanja ruske simbole
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

Otkazivanja zbog izjave Berezovskog

Nakon izjave o isključenju struje Kijevu, počele su da stižu reakcije iz sveta klasične muzike.

Produkcijska kuća Sarfati, koja je predstavljala Berezovskog skoro 20 godina, saopštila je da najoštrije osuđuje njegove komentare i da mora da suspenduje saradnju.

"Njegovi komentari šokirali su, uznemirili i zaprepastili. I mi nismo bili u stanju da potpuno razumemo njegov stav", navela je ova kuća 17. marta 2022.

U saopštenju Sarfatija je dodato da je Berezovski dao objašnjenje u izjavi koju je zamolio da prenesu, ali u tom saopštenju ta izjava nije citirana.

Sarfati nije odgovorio na upit RSE.

Usledila su i otkazivanja koncerata.

Tako je Filharmonija Monte Karla u aprilu 2022. otkazala dva nastupa Borisa Berezovskog planirana za jun te godine.

Kako su precizirali u odgovoru za RSE, ugovor nije bio potpisan, ali su ovi nastupi bili planirani.

"Ali njegove žestoke i uznemirujuće političke izjave u martu 2022. godine, koje su daleko od muzičkog polja, onemogućile su održavanje planiranih koncerata", stoji u odgovoru.

Na pitanje da li planiraju saradnju sa Berezovskim u budućnosti, u odgovoru Filfarmonije Monte Karla je je navedeno "ne za sada".

Bez dobrodošlice na Zapadu

Da nije dobrodošao na Zapadu svedočio je i sam Boris Berezovski u pojedinim intervjuima ruskim medijima.

On je u aprilu 2022. rekao za Komsomolskaju pravdu da trenutno nema ugovore u Evropi i Americi.

"Ali uopšte se ne kajem. Štaviše, neću nastupati ni u Evropi ni u Sjedinjenim Državama dok ne priznaju, makar delimično, svoju krivicu za događaje u Ukrajini", rekao je Berezovski.

"Nemam nikakve sumnje da je za sadašnju situaciju u Ukrajini kriv kolektivni Zapad", dodao je.

Berezovski je naveo i da koncertne dvorane ne postoje samo u Sjedinjenim Državama i Evropi, te da je mnogo ponuda iz Azije i Turske.

"Apsolutno nije potrebno fokusirati se na one zemlje koje su uvele totalne sankcije Rusiji", rekao je.

Berezovski se takođe okrenuo i koncertima u Rusiji.

U najavi koncerta za kraj septembra koji će se održati u Habarovsku, na jugoistoku Rusije, ruski mediji su naveli da će biti podržan od Predsedničkog fonda za kulturne inicijative i lokalne vlade.

Pojedinim ruskim umetnicima zbog stavova prema ratu u Ukrajini ili bliskosti sa ruskim režimom, zatvorena su vrata koncertnih hala na Zapadu.

Oni stoga traže nove destinacije za nastupe, među kojima je i Beograd.

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, iako je podržala teritorijalni integritet Ukrajine i osudila rusku agresiju.

Već viđen gost u Beogradu

Borisu Berezovskom ovo nije prvi nastup ni na BEMUS-u, ni u Beogradu.

Poslednji put je bio u aprilu kada je održao solo koncert u Ruskom domu u Beogradu, u okviru obeležavanja 90 godina od osnivanja ovog centra za nauku i kulturu.

Tom koncertu je, kako su preneli mediji, prisustvovao i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Berezovski je nastupao i na Kustendorf klasiku, festivalu klasične muzike u oktobru 2022.

Na Fejsbuk stranici festivala Kustendorf klasik, čiji je osnivač srpski režiser Emir Kusturica, piše da je reč o festivalu ruske muzike.

Ova manifestacija se održava uz podršku ruske kompanije "Gaspromnjeft". "Gasprom" i "Gaspromnjeft" imaju većinsko vlasništvo u Naftnoj industriji Srbije.

Na Kustendorf klasiku nastupaju učenici i studenti muzike iz Srbije i Rusije, ali i već priznati umetnici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG