Nova vest
Košarka

Utorak, 19.09.2023.

09:45

"Zato mi nismo zemlja košarke i Pešić je u pravu"

Prvi čovek KK Crvena zveda Nebojša Čović govorio je i o seminaru KLS na Staroj planini, Superkupu ABA lige, ali i o rečima selektora Svetislava Pešića.

Izvor: B92

Autor:B92

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Čović je gostovao na Prva TV i govorio na razne košarkaške teme.

"Uvek se spekuliše, jer ima ljudi koji pričaju neistine. Među kojima je i Vojinović, ali razumem njega. Taj menadžent je dozovilo da budemo jedina liga koja nema kalendar takmičenja. Ali neću da bavim Vojinovićem, jer je on nebitan. Zvezda je bila za Superkup. Doneli smo odluku da igramo, ali da se definiše termin. Do jula nismo znali termini. To je amaterski pristup, Zvezda ne može da čeka, mi imao pripreme. Gde ste videli da se Superkup igra od ponedeljka od srede? Obično se sastavi petak i vikend. Pritom se da sada poklapa sa seminarom Evrolige. Mi smo to rekli", objasnio je Čović.

"Ne igramo Superkup, a mi imao klub koji ne igra dve sezone domaću ligu, a kazne nema. Zato mi nismo zemlja košarke. Zato je Pešić u pravu. Naš rezultat na SP je sjajan, čestitam i Pešiću i igračima. To nije rezultat sistema nego rada pojedinica. Kao i zlato juniora. Mi nemamo sistem. Ja to kada kažem nije lično, nego činjenično stanje", rekao je prvi čovek Zvezde.

"Zahvalan sam državi na svemu što nam pomaže. Sport nije nikada imao tolike doprinose od države. Srbija finansira ABA ligu, preko TV prava, Telekoma... Nisam video da iz drugih zemalja učestvuju. Kroz sistem treba da zašitimo igrače. Pešićevemo upozerenje je na mestu, da je sada pravi trenutak da se sada spemimo za OI .Košarka je najtrofejniji sport u ovoj državi i zaslužuje trenanžni centar", rekao je Čović.

Upitan je da li može da se napravi nova struka u domaćem takmičenju.

"Spinovalo se o onome što je bilo na Staroj planini kroz razna saopštenja, Šilobad koji je ćutao tamo. Čak je i rekao da je saglasan sa mnogim stvarima, ali da to nisu pitanja za njega. Onda napadi na FMP. On nikada ne sme da pomene FMP, jer mu je taj klub obezbedio egzistenciju i stan. Ali to nek ide na njgeov obraz. Klubovi su doneli odluku da za dve sezone Srbija ima profesionalnu ligu. Nije pričano da će klubovi iz ABA da napuštaju ligu. Hrvati i Slovenci igraju domaće lige. Koji je razlog da srpski klubovi igraju ABA 2 ako ne mogu da se plasiraju u ABA ligu. Mi pokušavamo da podignemo broj klubova iz jedne države. Traženo je da se ide na šet klubova iz jedne države, a ne pet. Nas interesuje prohodnost u Evropu. Ako naša liga naapravi tu prohodnost, onda treba sesti i racionalno razmilsiti u kom formatu treba da se igra ABA. Sistem znači da postavite strategiju od mlađiih pioniora do seniora, a ne da nam decu odvode u Turusku, Italiju ... Profesionalne lige moraju da imaju mlađe selekcije, klubovi moraju da imaju menadžment i igrače prijavljene, da imaju profesionale ugovore, a ne amatereske", ističe Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu