Subota, 16.09.2023.

16:33

Severna Makedonija ih proterala – Moskva ljuta

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije je danas saopštilo da su proterana trojica diplomata Rusije.

Izvor: Beta

Severna Makedonija ih proterala – Moskva ljuta
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Oni su proterani jer su se bavili "aktivnostima koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", a ta odluka je naljutila Moskvu.

U saopštenju piše da je ambasador Ruske Federacije Sergej Bazdnikin u utorak, 12. septembra, bio pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije gde mu je uručena diplomatska nota kojom su nepoželjnim (persona non grata) proglašena trojica diplomata ruske Ambasade u u Skoplju.

"Takva odluka doneta je pošto su od nadležnih dobijene informacije o tome da su preduzimali aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", navelo je Ministarstvo.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je u petak popodne sopštila da su "vlasti Severne Makedonije 12. septembra bez objašnjenja trojicu diplomata iz ruske ambasade u Skoplju proglasile personama non grata".

Ona je najavila da "neodgovorni i neprijateljski napad vlasti Severne Makedonije neće ostati bez odgovora" i ocenila da Skoplje "nastavlja da se kreće putem pogoršanja konfrontacije i dovode u ćorsokak bilateralne odnose koji su već u dubokoj krizi".

"Odluku da proteraju naše kolege smatramo neprikladnom željom rukovodstva te zemlje (Severne Makedonije) da svojim zapadnim zaštitnicima još jednom pokaže svoj značaj u borbi protiv imaginarne ruske pretnje", dodala je Zaharova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: