Subotička opozicija ispred zgrade policije: Sprega krijumčara i vlasti, ko migrantima dotura oružje?

Predstavnici opozicionih stranaka u Subotici danas su ispred zgrade Policijske uprave u Subotici pozvali vlast da se obračuna sa organizovanim kriminalnim grupama.
Kako su naveli, "kriminalne grupe i teroristi su u direktnoj sprezi sa državnim vrhom Srbije".
Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Pokret slobodnih građana, Ekološki ustanak i Zeleno-levi front reagovali su zbog loše bezbednosne situacije koja vlada u ovom gradu u poslednjih godinu dana i učestalih oružanih sukoba koji za posledicu imaju ranjene migrante, ali i smrtne ishode, poput onih koji su se dogodili na parkingu Lidla i u naselju Hajdukovo, u kojima su dva migranta izgubila život dok je troje njih povređeno.
Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) u Subotici Ivan Rakić izjavio je da će situacija u gradu postati gora ukoliko se ne razbije "sprega krijumčara migranata i predstavnika vlasti".
 
On je istakao da su se krvavi obračuni između migrantskih kriminalnih grupa iz okolnih naselja preselili u centar grada i podsetio da se obračun ovih grupa dogodio na parkingu megamarketa, pred kamerama, i da bi policija morala da ima slike napadača.
 
"Kome je u interesu da se ovaj slučaj zataška? Da li je napadač pronađen? Da li je za njim raspisana poternica i da li je to urađeno u bilo kojoj prethodnoj pucnjavi? Da li je napadač naš ili strani državljanin", bila su samo neka od pitanja za lokalnu policiju.
 
On je kao jedan od problema istakao da taksisti neometano prevoze migrante do granice i da bi trebalo da se legitimišu sumnjiva lica koja potencijalno prevoze oružje.
 
"Ko migrantima dotura oružje? Kako je moguće da se i posle godinu i više dana ne može ući u trag trgovcima oružja za koje postoje sumnje da se švercuju sa Kosova? Deluje nerealno da se ove stvari dešavaju bez dosluha sa policijom", smatraju u ovoj stranci.
 
Rakić je optužio i gradonačelnika Subotice i načelnika Severnobačkog okruga da stalno govore da je situacija pod kontrolom, "dok građanima zuje meci oko glave".
 
Vojislav Maćoš iz Narodnog pokreta Srbije je takodje ocenio da su "organizovane kriminalne grupe i teroristi u direktnoj sprezi sa državnim vrhom Srbije" i da "za sve ovo neko mora da odgovara".
 
Poverenik Zeleno-levog fronta u Subotici Luka Vučinac je rekao da je "problem korupcije u policiji ogroman, što se vidi u slučaju 'Jovanjica' i krijumčarskih bandi u Subotici".
 
"Da bismo vratili poverenje građana u MUP mora se pokrenuti unutrašnja istraga i ispitati institucije i službenici koji ovo rade, jer nije moguće da se sve ovo dešava bez da neko ne radi svoj posao", ocenio je Vučinac.
  • zgađen

    15.09.2023 19:36
    Ako je moguće
    Da li je oružje kinesko, Zastavino ili s neke treće strane, nije bitno, ubija sigurno. Prvo treba prekinuti, ako se to želi, šverc ljudi i oružja, pa onda utvrđivati ko je sve učestvovao i na koji način.
  • ns posmatrac

    14.09.2023 15:44
    kineskooruzje
    Prvi "kalasnjikov" na slici jeste zastavim M-70AB2 ali druga dva su kineska - jedan ima i karakterisicna preklopni bajonet koje imaju samo kineski kalsnjikovi.
    Ono sto se nevidi na ovoj slici je je nadjen i jedan automat kineskog porekla i mislim i poluautomatska puska. Slab kvalitet i jako lose stanje oruza je jos jedan znak da se radi o oruzju iz albanksih skladista.

    Vecina oruzja je komunisticka albanija posle raskida veza sa SSSR-om nabavljala od Kine tj sve je nabavljala iz Kine.

    Negde pred kraj 90-tih se desila velika kradja oruzja iz magacina albanske vojske - bukvalno svi magacini su opljackani ogromne kolicine oruzja su civili odneli kucama - neki organizovano.

    Onda je dosla 1998 i 99 i to isto oruzje je predstavljalo vecinu oruzja koju je OVK koristila. Naravno bilo je tu i oruzja sa prostora bivse SFRJ tj kragujevackih kalasnjikova ali vecina su bili kineski.
  • Jo

    14.09.2023 14:40
    Činjenica
    Cela ova priča se radi sa policijom i udbom i svi dobro zaradjuju.Pre par meseci mi crkla guma kod migrantskog centra u Ruskom selu.Iz pravca Kikinde po mrklom mraku ide 20-vozila bez svetala u koloni i stali ispred nasred puta.Počeli utovar i jedno njih 100-njak se potrpalo i gas nazad bez svetala.Nakon 20 minuta iz pravca Kikinde idu panduri i to na 5km od migrantskog centra upalili rotaciju da sve blješti.Svi okolo bežanija a oni samo prodjoše prema Banatskoj Topoli nisu ni stali .I na kraju pitanje.Ko je glavni baja šipucaner za sve to koga čuva četa naoružanih na Paliću u vili i cela Subotica to zna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Žena poginula u nevremenu u Somboru

Jedna žena je poginula u jakom nevremenu, koje je oko 17 časova zahvatilo Sombor i okolinu, kada je stablo palo na vozilo kojim je upravljala.