13. septembar  2023. 13.42  | Izvor: Tanjug

Matrinović u Čačku o realizaciji projekata koje finansiraju ministarstvo i grad

ČAČAK -

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović sa saradnicima posetio je Čačak i tom prilikom sa gradskim rukovodstvom razgovarao o realizaciji projekata koji su finansirani zajedničkim sredstvima tog ministarstva i grada Čačka.

"Jedan projekat je završen - to je rekonstrukcija skupštinske sale koja je urađena po najvišim arhitektonskim i građevinskim standardima i mislim da malo koji grad u Srbiji ima takvu salu u kojoj se održavaju ne samo sednice skupštine grada, već i različiti naučni skupovi, konferencije, ali i venčanja", rekao je Martinović.

martinovic

On je ukazao da je projekat koji je u toku je Jedinstveno upravno mesto, a rok za završetak radova je novembar.

"To se pokazalo kao značajno dostignuće u funkcionisanju i državne uprave i lokalne samouprave, i do sada je u Srbiji otvoreno oko 40, a u planu je da se do kraja godine otvori još 15. I praksa je pokazala da u svakom gradu i opštini gde funkcioniše Jedinstveno upravno mesto, da je olakšan posao građana prilikom ostvarivanja njihovih prava i obaveza, jer je čekanje na različitim šalterima zamenio samo jedan", rekao je Martinović.

Prema njegovim rečima, po pravilu gde se nalazi Jedinstveno upravno mesto nalazi se i šalter MUP-a Srbije, tako da ljudi mogu i da produže vozačku dozvolu i građevinski dozvolu, a i takse mogu platiti na šalteru Pošte.

Tema sastanka su bile i druge teme koje su bitne za grad na Moravi i njegove građane.

"Čačak se u prethodnih nekoliko godina najbrže razvija u svakom pogledu pre svega ekonomskom i infrastrukturnom, a postao je i prva kulturna prestonica. Velika zahvalanost ide ministarki kulture Maji Gojković koja je uložila veliki napor da izvrši proces decentralizacije kulture da vrhunske umetničke manifestacije preseli u gradove kao što je Čačak, Užice i Novi Sad i da vrhunski kulturni sadržaji budu dostupni ljudima u mestu u kojem žive. Grad Čačak je uz pomoć države pre svega predsednika je mnogo napredovao u smislu otvaranja novih fabrika, pre svega, izgradnja puteva, rekonstrukcija vodovodne i elektro mreže", kazao je ministar.

Prema njegovim rečima grad Čačak je primer dobre prakse jedne uspešne saradnje grada i države.

Ministar Martinović je najavio i digitalizaciju javne uprave.

"Mi ćemo do kraja 2025. godine imaćemo pokrivenu celokupnu teritoriji republike Srbije brzim internetom što znači da će svako selo, opština i grad imati mogućnost pristupa bežičnom internetu što će umnogome olakšati funkcionisanje i lokalnih samouprava i funkcionisanje građana i dodatni razvoj privrede", istakao je Martinović.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kazao je da su se na radnom sastanku sa ministrom Martinovićem pre svega podsetili aktivnosti i projekata koje su zajednički radili i sproveli u delo, ali da je naravno bilo razgovoru i o planovima za budućnost.

"Oko 27 miliona dinara ministarstvo na čijem čelu je gospodin Martinović je investiralo u naš grad. Ono što je najvažnije jeste to što naši sugrađani imaju olakšan pristup informacijama, ali možemo i da se pohvalimo time da je prva elektronska građevinska dozvola izdata baš u našem gradu. Ono na čemu zajedno radimo do novembra meseca ove godine jeste projekat vredan sedam miliona dinara, od čega je ministarstvo obezbedilo 5,9 miliona a 1,1 milion grad Čačak, vezano za jedinstveno upravno mesto koje će biti u prizemlju gradske uprave. Naravno obišli smo i skupštinsku salu grada Čačka koja je koštala oko 25 miliona dinara, od čega je 12 miliona sufinansiralo ministarstvo, a 13 miliona je iz budžeta grada Čačka. Dakle, mnogo komforniji uslovi i odbornicima i svim naučnim i ostalim skupovima koji se održavaju u našoj skupštinskoj sali", rekao je Todorović.

On je istakao da ima mnogo novih planova i dodao da sa resornim ministarstvom gradska uprava radi kao tim i participira u svim projektima koje ministarstvo osmišljava, a sve u službi građana Čačaka.

"Danas smo dobili 20 laptop računara koji će uglavnom biti instalirani upravo na jedinstvenom upravnom mestu, a jedan deo u gradskoj upravi, to je višak od nekih sedam računara. Hvala im na tome i ubeđen sam da ćemo i u budućnosti zajednički raditi na dobrobit naših sugrađana", zaključio je gradonačelnik Todorović.