12. septembar  2023. 03.30  →  18.14 | Izvor: Tanjug, RTV

Otvorena DEAL laboratorija u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu

NOVI SAD -

DEAL laboratorija namenjena za istraživanje i primenu najnovijih tehnologija u oblasti digitalne transformacije otvorena je danas u Naučno - tehnološkom parku u Novom Sadu.

video icon

Direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli istakao je da su nauka i inovacije od velikog značaja i da spadaju u prioritete ulaganja Evropske banke za obnovu i razvoj.

naucno, tehnoloski, park, novi, sad

"O tome svedoči i finansijska podrška u iznosu od 80 miliona evra koju smo izdvojili početkom ove godine za razvoj Naučno - tehnoloških parkova u Nišu, Čačku i Kruševcu. Fokus ovog projekta je ostvarivanje sinergije između univerziteta i privrede, jer je to izuzetno važno za oživljavanje ovih manjih gradova u Srbiji i razvoj njihove kreativnosti", rekao je Kolanđeli.

Prema rečima zamenice šefa Delegacije Evropske unije Plamene Halačeve, kroz ovaj program je i ranije pružena podrška većem broju malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

"Sredstvima podrške od 2,2 miliona evra podržali smo 132 preduzeća da rastu, usvajaju nove tehnologije i da budu inovativnija. Ovo je važno za nas ne samo radi pospešivanja konkurentnosti privrede, već za poboljšanje kvaliteta života i standarda građana", rekla je Halačeva.

Direktor Naučno - tehnološkog parka Nebojša Drakulić naveo je da će DEAL laboratorija biti korak napred ka transformaciji digitalnih tehnologija i proizvodnih sistema.

"Laboratorija će veoma pomoći članicama Naučno - tehnološkog parka i biće im na usluzi da unaprede svoje projekte i steknu nova saznanja kako bi pomogle u kreiranju novih rešenja. Sva oprema laboratorije će služiti u tu svrhu", podvukao je Drakulić.

Otvaranje DEAL laboratorije koja je nastala u saradnji Axiom Tech i Simensa finansirala je Evropska unija kroz program Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).