Ministar Selaković otkrio spomenik Arseniju III Čarnojeviću u Ruskom Selu (VIDEO)

KIKINDA/RUSKO SELO – U porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Ruskom Selu upriličeno je otkrivanje i osvećenje spomenika patrijarhu Arseniju III Čarnojeviću, kom su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, narodni poslanik Milenko Jovanov, kao i episkop banatski gospodin Nikanor, gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, predstavnici Mesne zajednice, predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-18, njihovih potomaka i mnogobrojni meštani.

Foto: Vojvodina uživo

Autorsko delo Dušana Belovića postavljeno je u porti ruskoselskog hrama u znak sećanja na pećkog patrijarha i vođu velike seobe Srba u 17. veku.

Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo

“Ovaj velelepni spomenik treba da nas podseća na hrabrost i odvažnost patrijarha Arsenija III Čarnojevića jer smo od njega mogli da naučimo kako se u miru bori za bolji život, kako se čuva srpstvo, naš identitet, a na osnovu svega što smo prošli kroz vekove, najvažnije je da naučimo da čuvamo jedni druge, naše pravoslavlje i samo tako kreiramo bolju budućnost“, rekao je gradonačelnik.

Foto: Vojvodina uživo

Arsenije III Čarnojević bio je pećki patrijarh i vođa velike seobe Srba u 17. veku, a tokom seoba jedna grana Čarnojevića naselila je Rusko Selo gde se nalazi i njihova grobnica danas kao zaštićeno kulturno dobro.

Foto: Vojvodina uživo

“Upravo ovakvi događaji svuda u Srbiji još jedan su dokaz da moramo da nastavimo da negujemo kulturu sećanja našeg naroda, upravo kako to rade u Kikindi. Spasavajući Srbe od sigurne turske odmazde, Arsenije III Čarnojević je spasao i nadu da ćemo jednog dana obnoviti i državu, što smo i učinili. Radi se o velikom sinu srpskog naroda, koji je spasao ljude od čeljusti velikih sila i carstava“, istakao je Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Foto: Vojvodina uživo

Postavljeni spomenik u porti hrama još jedan je od načina da se podsećamo važnosti očuvanja identiteta.

Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo

“Identitet nas definiše, zato vrlo važnu ulogu u tome ima postavljanje i podizanje spomenika, baš kao i delo našeg Ruskoselca Dušana Belovića“, nadovezao se protonamesnik Slobodan Divljakov.

Foto: Vojvodina uživo

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.