Dostupni linkovi

Biden i drugi svjetski lideri ponudili pomoć Maroku nakon potresa


Historijski dio Marakeša dan nakon potresa, 9. septembra 2023.
Historijski dio Marakeša dan nakon potresa, 9. septembra 2023.

Američki predsjednik Joe Biden ponudio je američku pomoć Maroku, gdje je najmanje 820 ljudi poginulo u snažnom potresu 8. septembra kasno uveče po lokalnom vremenu. I ostali svjetski čelnici iskazali su sućut zbog potresa i žrtava.

Marokansko ministarstvo unutarnjih poslova te države je priopćilo dan kasnije da su najmanje 672 osobe ozlijeđene u potresu u centralnom dijelu Maroka, uključujući 205 koji su u teškom stanju, uz pretpostavku da će broj žrtava rasti.

Razorni potres ostavio mrtve i ruševine u Maroku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Amrički predsjednik izrazio je suosjećanje sa žrtvama potresa u Maroku rekao da su SAD "spremne pružiti svu potrebnu pomoć".

"Duboko sam ožalošćen zbog gubitka života i razaranja izazvanih potresom u Maroku", naveo je u izjavi 9. septembra.

"Naše misli i molitve su sa svima onima koji su pogođeni ovom strašnom nevoljom. Moja administracija je u kontaktu s marokanskim dužnosnicima. Radimo ekspeditivno kako bismo osigurali sigurnost američkih građana u Maroku i spremni smo pružiti svu potrebnu pomoć marokanskom narodu. Sjedinjene Države stoje uz Maroko i mog prijatelja kralja Mohammeda VI u ovom teškom trenutku", napisao je Biden.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je Velika Britanija spremna podržati Maroko.

“Moje su misli sa svima koji su sinoć pogođeni užasnim potresom u Maroku. Ujedinjeno Kraljevstvo je spremno podržati naše marokanske prijatelje", rekao je u objavi na X-u, ranije poznatom kao Twitter.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio da je "shrvan" viješću i dodao da je njegova zemlja "spremna pomoći u pružanju prve pomoći".

Španjolski premijer Pedro Sánchez napisao je na X, nekadašnjem Twitteru: "Sva moja solidarnost i potpora narodu Maroka nakon ovog užasnog potresa".

Turski Recep Tayyip Erdogan također je izrazio sućut marokanskom narodu, dodajući da je njegova zemlja - koja je i sama pogođena velikim potresom ranije ove godine - spremna ponuditi potporu.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky izrazio je solidarnost s Marokom, uputivši Maroku "najdublju sućut".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu "dao je upute za pružanje sve potrebne pomoći marokanskom narodu", navodi se u priopćenju za javnost iz njegova ureda.

Kineski predsjednik Xi Jinping takođe je poslao "poruku sućuti" Maroku, kažu državni mediji.

I Afrička unija izrazila je svoju "veliku bol" zbog "tragičnih posljedica" potresa.

XS
SM
MD
LG