Ekstremni levičari sabotirali železnički saobraćaj između Berlina i Hamburga, podmetnuti požari

Nakon podmetnutih požara na kablovima gotovo sav železnički saobraćaj između Berlina i Hamburga u petak je obustavljen, a odgovornost za napad je preuzela radikalna levičarska organizacija.
Ekstremni levičari sabotirali železnički saobraćaj između Berlina i Hamburga, podmetnuti požari
Foto: 021.rs
"U noći na 8. septembar sabotirali smo prometne žile kucavice kapitalističke infrastrukture. Nekoliko litara benzina na kutije s kablovima pored pruge trebalo bi da prouzrokuju dugotrajni prekid i smetnje transporta između ostalog i sirovina do kojih se došlo u jeku neokolonijalnog izrabljivanja i uništavanja zemlje", stoji u saopštenju koje je objavljeno na platformi Indymedia, kojom se služe levičarske aktivističke grupe.
U proglasu se navodi da je sabotaža uperena protiv teretnog, a ne putničkog saobraćaj.
Uprkos tome je putnički saobraćaj na važnoj liniji Berlin-Hamburg i to uoči vikenda, kako je saopštila Nemačka železnica, gotovo u potpunosti obustavljen, a prekid saobraćaja će trajati najranije do uveče.
 
Policija u Hamburgu je saopštila da joj je objava u kojoj je preuzeta odgovornost za podmetnute požare poznata i da je "deo istrage".
 
U noći su na tri mesta na području Hamburga podmetnuti požari na kablovskim razdelnicima za komunikaciju i upravljanje skretnicama.
Sličnih napada je bilo i pre, posebno na gradskoj železnici u Berlinu, kada je odgovornost takođe preuzela jedna levičarska organizacija.
 
Nakon ruskog napada na Ukrajinu, nemačka vlada je najavila mere koje bi trebalo da zaštite tzv. ključnu infrastrukturu, u šta spadaju i železničke pruge.
  • Obren

    09.09.2023 11:33
    Obren
    Ova sabotaža nije imala nikakav značaj! A koliko je koštala naših drugova?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet