Dostupni linkovi

Suspendovani predsednik FS Španije optužen za seksualni napad i prinudu


Predsednik Fudbalskog saveza Španije Luis Rubijales, koji je u međuvremenu suspendovan, grli fudbalerku Dženi Ermoso, Sidnej, 20. avgust 2023.
Predsednik Fudbalskog saveza Španije Luis Rubijales, koji je u međuvremenu suspendovan, grli fudbalerku Dženi Ermoso, Sidnej, 20. avgust 2023.

Španska tužiteljka podnela je tužbu na sudu protiv suspendovanog predsednika Fudbalskog saveza Španije Luisa Rubijalesa (Rubiales) zbog seksualnog napada i prinude, preneo je BBC.

Rubijales je reprezentativku Dženi Ermoso (Jenny Hermoso) poljubio u usta posle pobede Španije u finalu Svetskog prvenstva za žene.

Španska fudbalerka je ranije rekla da poljubac nije bio sporazuman, dok je Rubijales to osporavao.

Ermoso je u sredu, 6. septembra, podnela tužbu protiv Rubijalesa zbog seksualnog napada, a tužiteljka Marta Durantez Gil dodala je optužbu za prinudu pred Višim sudom.

U saopštenju tužilaštva se navodi da je Ermoso rekla Gil da su njeni rođaci bili pod pritiskom Rubijalesa i njegove "profesionalne pratnje" da kaže da je ona "opravdala i odobrila ono što se dogodilo".

"Tužioci traže da se Luis Rubijales sasluša kao optuženi, a Dženi Ermoso kao žrtva", dodalo je tužilaštvo.

Takođe je tražilo da se informacije prikupe od vlasti u Australiji gde se incident dogodio.

Špansko tužilaštvo otvorilo je preliminarnu istragu 28. avgusta, ispitujući da li incident predstavlja krivično delo seksualnog napada.

Tada je najviši krivični sud Španije saopštio da otvara istragu u svetlu "nedvosmislene prirode" izjava 33-godišnjeg Ermosa, navodeći da je neophodno da se "utvrdi njihov pravni značaj".

Rubijales je odbio da se povuče sa mesta predsednika Fudbalskog saveza Španije posle incidenta, tvrdeći da je na delu "društveni atentat".

Svetsko fudbalska federacija (Fifa) privremeno je suspendovala Rubijalesa i pokrenula disciplinski postupak protiv njega.

XS
SM
MD
LG