Zdravlje

Petak, 08.09.2023.

11:30

Grujičićeva hoće da zabrani brzu hranu u blizini škola: "Gojaznost dece je u porastu"

"Brza hrana je opasna kao droga. Kao što su zabranjene kockarnice u blizini škole, tako treba biti zabranjena i brza hrana", izjavila je ministarka Danica Grujičić govoreći o problemu gojaznosti kod dece.

Izvor: B92

Grujičićeva hoće da zabrani brzu hranu u blizini škola:
Foto:Shutterstock/Maria Sbytova

Ministarka zdravlja Danica Grujičić danas je pokrenula neke od bitnih tema. Jedna od njih je sve veća gojaznost kod dece, zbog čega želi da se u našoj zemlji zabrane restorani brze hrane u blizini škola.

U poslednjih 30 godina broj ljudi sa prekomernom težinom je veoma porastao. U Srbiji je svaka peta osoba gojazna, a svaka treća teži da to postane. Posebno je važno istaći da je ovaj broj u znatnom porastu kod dece, a kako kaže ministarka, prema procenama koje je sprovelo ministarstvo zdravlja, taj broj ide i preko 30 odsto.

"Imamo procenjeno da preko 30 odsto naše dece ima problem sa prekomernom težinom. Brza hrana je opasna kao droga. Mi radimo na tome da se obnovi Čigota. to je jedna od retkih institucija koja se bavila tim problemom, a posebno je imala program za decu", rekla je Grujičićeva, koja je potom istakla da brza hrana ne bi trebalo da postoji u okolini škole.

"Kao što su zabranjene kockarnice u okolini škola, tako treba biti zabranjena i brza hrana. Bilo bi super kada bismo decu mogli da hranimo u školi, da imamo neki ketering", rekla je Grujičićeva gostujući na Pinku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: