Grujičić: Brza hrana ne bi trebalo da postoji blizu škola

Ministarka zdravlja Danica Grujičić smatra da bi prodavnice brze hrane u blizini škola trebalo da budu zabranjene.
Grujičić: Brza hrana ne bi trebalo da postoji blizu škola
Foto: Medija centar Beograd (mc.rs)

"Brza hrana je opasna kao droga. Kao što su zabranjene kockarnice u blizini škole, tako treba biti zabranjena i brza hrana", rekla je ministarka gostujući na televiziji Pink.

Najviše zabrinjava činjenica da je među gojaznima sve veći broj dece, a ministarka Grujičić kaže da je prema procenama koje je sprovelo Ministarstvo zdravlja, taj broj ide i preko 30 odsto.

"Imamo procenjeno da preko 30 odsto naše dece ima problem sa prekomernom težinom. Brza hrana je opasna kao droga. Mi radimo na tome da se obnovi Čigota, to je jedna od retkih institucija koja se bavila tim problemom, a posebno je imala program za decu", rekla je ministarka.
 
Ističe i da brza hrana ne bi trebala da postoji u okolini škole.
 
"Bilo bi super kada bismo decu mogli da hranimo u školi, da imamo neki ketering", rekla je Grujičić gostujući na Pinku, a prenosi Blic.
 
Iako ministarka priča o tome da su kladionice zabranjene u blizini škola, to je veoma upitno. 
Prema istraživanju portala 021.rs iz aprila ove godine, u Novom Sadu niče sve više kladionice, a veći broj njih je u blizini škola. Udaljenost je, u pojedinim slučajevima, toliko mala da je zakon jedva ispoštovan. 
 
Prema istraživanju 021.rs, u Novom Sadu postoje slučajevi u kojima su kladionice dobile uverenja o međusobnoj udaljenosti koja je manja od zakonski propisanih 100 metara, odnosno posluju uprkos tome što su preblizu. 
  • banat

    12.09.2023 10:46
    Da objasni ministarka zašto u školama sa opremljenom kuhinjom ne sme da se kuva.Barem bi dva tri puta sedmično djaci bi dobili kuvane obroke. Očigledno krajnja namera je nametanje posla nekim firmama za ketering i pekarama naravno bliskim vlasti
  • Zebra

    11.09.2023 10:19
    Uvedite kantine u školama… Ovako plaćamo deci užinu preko škole oni dobiju hleb i pavlaku.
  • Sojer

    11.09.2023 10:05
    A parizer?
    Kakva je nutritivna i zdravstvena vrednost AV parizera iz korpe i " soka" od jabuka/2l =80 dinara ?
    Ili to nije problem, jer će jesti kod kuće...a stomak nema prozor ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija