08. septembar  2023. 06.34  →  15.27 | Izvor: Tanjug, RTV

Vučić: Priština se bavi isključivo maltretiranjem i progonom Srba

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Priština svakog dana bavi isključivo maltretiranjem i progonom Srba, ali da će odgovor Beograda biti smiren i odmeren, ali i dovoljno čvrst da bi pokazali našem narodu na KiM da smo uz njega.

video icon

Obraćajući se građanima Srbije iz Predsedništva, Vučić je rekao da je Priština, različitim trikovima, pokušala da otme srpske prostorije u Bošnjačkoj mahali.

vučić

"To su i juče pokušali, ali su morali da odustanu pod pritiskom SAD i EU, ali će to da pokušaju ponovo da urade. Pokušali su da dovedu policajce i da ih tako oteraju iz zgrade, a zatim kažu da su sami otišli i mi smo je sada zauzeli. Svakog dana se bave ničim drugim do maltretiranjem i progonom Srba", poručio je Vučić.

Istakao je da se Beograd trudi da njegov odgovor bude smiren, odmeren, racionalan, razuman, ali uvek dovoljno jasan i čvrst da naš narod na KiM razume šta je poruka njihove države i šta je to šta mi možemo da učinimo.

"Zalihama na KiM se bliži kraj"

Vučić je upozorio da zalihe na KiM počinju da nedostaju i da će moliti predstavnike međunarodne zajednice da se dostave lekovi u zdravstvene ustanove na KiM.

“Hrana i druge potrepštine počinju da nedostaju i bliži se kraj zalihama“, istakao je predsednik.

Poručio je da će Srbija dati sve od sebe da čuva mir, ali da će uvek biti čvrsto uz svoj narod.

"Ne moram da objašnjavam nikome u Srbiji, osim nekim usijanim glavama, da su nama ruke vezane. U takvim uslovima trudimo se da na bezbroj načina nađemo način da pomognemo našem narodu. To iseljavanje srpskih institucija će Kurtijev režim nastaviti, ali će naš narod nastojati da im se mirnim i demokratskim sredstvima suprotstavi", poručio je Vučić.

Dodao je da Priština, takođe, namerava da na severu KiM, uz upotrebu sile, izvrši nelegalnu eksproprijaciju zemlje u srpskom privatnom vlasništvu.

"To su osudili američki državni sekretar Entoni Blinken, EU i svi ostali, ali ne vredi, oni to žele na silu, suprotno slovu Briselskog sporazuma koji jasno govori da nema nigde predviđenih baza ili baraka za smeštaj bilo kakvih policijskih snaga na severu. Tim snagama upravlja direktor regiona Sever, a direktor tog regiona mora da bude Srbin, gde Priština ima samo pravo izbora kandidata između kandidata koji bi Zajednica srpskih opština ili Srbi predložili, a ne da sama donosi odluke", konstatovao je Vučić.

Rekao je da je to još jedan od velikih mogućih uzroka napada i kriza, kao i blokada srpskih proizvoda, koja traje već tri meseca i koja ima katastrofalne posledice.

"Posebno katastrofalna situacija je u našim bolnicama. Ministarstvo zdravlja i Kancelarija za KiM pokušavaju da nađu vratolomne načine, preko drugih zemalja, da dostavimo lekove našem narodu na KiM, posebno u KBC Kosovska Mitrovica i u Gračanicu, da bi smo te dve najvažnije institucije snabdeli potrošnim materijalom i lekovima", naglasio je Vučić.

Dodao je da ćemo morati da molimo predstavnike međunarodne zajednice da nam u tome pomognu.
"Nedostaje i hrana, po prvi put. Daćemo sve od sebe da čuvamo mir, ne reagujemo na njihove provokacije, ali da uvek i u svakom trenutku budemo čvrsto uz naš narod", poručio je Vučić.

Očekujem od EU i SAD da kroz argumente sagledaju situaciju na KiM

Predsednik je rekao da će narednih dana imati više važnih sastanaka i razgovora čiji je cilj da se Srbija predstavi na dostojanstven i primeren način, kao i da je njegova molba i zahtev da međunarodna zajednica kroz argumente sagleda situaciju na KiM.

Vučić: Verujem da će izjava Stoltenberga imati odjek kod Euleksa i Kfora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da veruje da će izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u vezi sa KiM imati ođek kod Euleksa i Kfora, a kada je reč o premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju, ne veruje da on, kako je rekao, želi bilo kakva racionalna rešenja.

"Ja se nadam da će ono što je rekao Stoltenberg imati nekakvog uticaja, ako ne na Kurtija, bar na neke druge, od Euleksa do ponašanja Kfora. Verujem da bi jedna takva odgovorna izjava trebalo da naiđe na ođek kod takvih struktura. Što se Kurtija tiče, odavno ne verujem da on želi bilo kakva razumna racionalna rešenja, bilo kakav razgovor i racionalan pristup svemu", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Vučić je potom rekao da želi da Srbija bude bolje mesto za život, a da Kurti nema takvih briga i da ga ne zanima koliko će ljudi loše na KiM da žive.

"U ponedeljak ćemo u Skoplju imati razgovore o okviru inicjative Brdo - Brioni, dan ili dva posle idemo u Brisel na razgovore sa Aljbinom Kurtijem, dan pre ili dan posle ukoliko sve stignemo idemo u Mađarsku na Veliki demografski samit koji organizuje predsednica Mađarske Katalin Novak.

Dva dana posle toga imamo praznik 15. septembra - Dan spskog jedinstva gde ćemo imati više važnih događaja, posle toga dva ili tri dana idemo za Njujork, gde imamo važnu sednicu Generalne skupštine UN gde ćemo imati više izuzetno značajnih sastanaka sa predstavnica vlada i mnogim drugim visokim zvaničnicima iz celog sveta, gde ćemo opet pokušati da predstavimo Srbiju na jedan primeren dostojanstven, a istovremeno ozbiljan i odgovoran način", rekao je Vučić.

On je dodao da je molba i njegov zahtev predstavnicima EU i SAD i tradicionalnim prijateljima Kini i Rusiji da kroz argumente sagledaju situaciju na Kosovu i Metohiji, ne kroz to ko je stvarao tzv. kosovsku nezavisnost, već da vidimo ko je zaista proizvodio nemire i sukobe i kome je to u interesu, ako ni na koji način nije učestvovao.

"Ne može želja i borba Srbije da se poštuje njen ustav i da se poštuje međunarodno javno pravo i da se poštuje povelja UN, da bude protumačeno kao provokacija. Jer Srbija na terenu nikakve mere nije preduzimala da bi dolazilo do bilo kakve eskalacije i problema i sukoba. Nažalost, neki drugi jesu, moja molba je svim ljudima u međunarodnoj zajednici, razumemo mi kampanje i plaćene kampanje i zašto se određeni tekstovi i emisije proizvode i sve političke interese razumemo. Kada je u pitanju očuvanje mira i osnovnih principa povelje UN, onda svi ti interesi ne mogu da budu ispred svega ovoga", rekao je Vučić.

U vlasti postoji raspoloženje za izbore, razgovori krajem meseca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da u vladajućoj koaliciji postoji raspoloženje da se izađe u susret zahtevima opozicije za održavanjem izbora i da će razgovori o tome početi nakon sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu 14. septembra i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 19. do 26. septembra.

Najavio je da će nakon toga biti održani sastanci prvo sa predstavnicima stranaka na vlasti, koje će zamoliti da se razmotre, kako je rekao, svi zahtevi i pretnje bivšeg režima.

"Posle tih razgovora, pošto je tu važna i uloga predsednika Republike, jer je Ustavom slučajno propisano da predsednik Republike na obrazložen predlog vlade raspisuje izbore, u skladu s Ustavom ću doneti odluku", poručio je Vučić.

Ocenio je da je to važno za demokratiju u Srbiji.

"Važno je da pokažemo da smo spremni da poštujemo volju bivšeg režima, mislim da je to jedna izvanredna poruka i našem stanovništvu da kod nas prava manjina i njihovi zahtevi moraju da se poštuju i da je to izuzetna stvar za budućnost Srbije", rekao je Vučić.

Dodao je da se nada da će se tako ponašati i pripadnici bivšeg režima ako dođu na vlast. "Kada ubedljivo pobede, a oni su ubeđeni u pobedu,ali ćemo videti ko će da pobedi, videćemo da li će oni omogućavati nekom drugom kada oni to budu zahtevali i tražili", naveo je predsednik.

Vučić je čestitao poslanicima Skupštine Srbije što su usvojili veoma važne zakone, posebno onaj koji omogućava lečenje dece i što su izdržali, kako je rekao, sav neprimereni teror u Skupštini i uradili nešto dobro za građane.

Vučić: Još nisam odlučio da li ću dati svoje ime nekom za izbore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da on jeste predsednik svih građana Srbije, a da još nije odlučio da li će dati svoje ime za izbore, ukoliko to neko bude zatražio.

"To će biti moja odluka. Nemojte u nju da se mešate, imam pravo na nju po Ustavu, ali nikakvo, do sada, konačno rešenje po tom pitanju nije doneto", rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije.

Odgovarajući na pitanje novinara da objasni to što je, kada je napustio mesto predsednika Srpske napredne stranke, rekao da će biti predsednik svih građana, a pre tri dana je učestvovao na stranačkom skupu u Novom Sadu, Vučić je rekao se upravo zbog toga trudio da koristi blage prideve govoreći o događanjima u Skupštini Srbije prethodnih dana.

"Ako mislite da kao predsednik svih građana treba da podržim vuvuzele i skakanje po klupama, umesto donošenja zakona o davanju novca za decu obolelu od spinalne mišićne atrofije. Ja mislim da predsednik Republike treba vodi računa o interesu svih građana, a pre svega naše dece. A preskakanje klupa i vuvuzele u sali Narodne skupštine nikada nisu i neće biti interes građana Srbije", poručio je Vučić.

Kako je rekao, on sve govori otvoreno i fer i da iskreno govori i za koga navija, mada, kako je rekao, kada se vidi koliko je ko novca dobio, iz toga se ne može zaključiti.

"Žao mi je što nismo dovoljno novca dali Nišu, Leskovcu, Kragujevcu i mnogim drugim gradovima, bar upola koliko smo dali Zvezdi, Partizanu, ali i Vojvodini", rekao je Vučić.

Govoreći o svom prisustvu na sastanku SNS, rekao je da je došao jer su ga pozvali, a da su, kako je rekao, i ovi drugi mogli da ga pozovu, ili pošalju dopis da razgovara sa njima o izborima.

"Pozvali su me na sastanak i sa najvećim zadovoljstvom sam učestvovao na njemu, što ću činiti i ubuduće. Ta partija ima svog predesednika i to je Miloš Vučević, izuzetno dobar, ozbiljan i odgovoran čovek, potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane. Da su me pozvali predstavnici nekih drugih političkih stranaka, a da žele ozbiljno da razgovaraju, možda bih se i odazvao", rekao je Vučić.

Vučić: Važno je da kao predsednik govorim o zahtevima opozicije oko izbora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je važno da kao predsednik Republike govori o zahtevima i pitanjima najvećeg dela bivšeg režima, koji kako je rekao, sebe nazivaju opozicijom i da je razgovarao sa predstavnicima vladajućih stranaka o raspisivanju izbora koji su pokazali interesovanje da se izađe u susret zahtevima.

"Sada su promenili ploču, kako nisu potrebni izbori, pretnjama kažu, kako će odavde da me najure motkama i na sve moguće načine ukoliko budem raspisao izbore", rekao je on.

Međutim, dodaje Vučić, sada su izašli sa zahtevom na konferenciji za novinare u Skupštini, da se raspišu izbori.

"Nije uobičajeno da na tako agresivan način to zahtevaju, da smatrate da u trenucima kada imamo drugih problema, to bude najveći i najvažniji problem, ali sam smatrao oduvek, od 2012. da ne postoji ništa gore za zemlju, nego da neko ko nema legitimitet naroda, poput onoga što je bio slučaj sa Bojanom Pajtićem u Vojvodini i Draganom Đilasom u Beogradu, da se do poslednjeg trenutka držite vlasti po svaku cenu, kao pijan plota. Uvek sam smatrao da je to loše i da je vlast dužna da kada postoje ozibljno obrazloženi zahtevi ka vanrednim parlamentarnim izborima, te zahteve sagleda i da u određenom vremenskom periodu izađe ili ne izađe u susret tim zahtevima", rekao je on.

Vučić je dodao da je razgovarao sa političkim predstavnicima vlasti, da je video da postoji raspoloženje da se izađe u susret zahtevima bivšeg režima.

"Ne vidim potrebu da bilo ko po svaku cenu čuva svoju fotelju, ako su oni pred pobedom i ako imaju podršku naroda. Mi sa tim ne bi trebalo da imamo veliki problem. Sada ostaju tehnički detalji kako da to i u kom trenutku izvedete. Smatram da postoji nešto važnije i od te tehnike, da prođu ovi razgovori oko Kosova, da prođe sednica UN. Onda ćemo da napravimo zajedničke sastanke sa predstavnicima vlasti. Najpre da se uzmu u obzir sve molbe, zahtevi i pretnje predstavnika bivšeg režima i u skladu sa tim, pošto je i tu važna uloga predsednika Republike, da na obrazloženi predlog Vlade, predsednik Republike raspiše izbore", rekao je on.

Vučić je naglasio da je to važno za demokratiju u Srbiji, da se pokaže da poštuje volju bivšeg režima i onih koji nisu u vlasti i dodao da je to dobra poruka stanovništvu da znaju da kod ove vlasti, prava manjina moraju da se poštuju.

"To je izuzetna stvar za budućnost Srbije. Verujem da kada ubedljivo pobede, a to ćemo videti ko će da pobedi i kako, da će i oni omogućavati nekome drugome u budućnosti kada budu zahtevali i tražili izbore, to i dati", dodao je on.

Vučić: Izuzetno je važno da se završi proces o Jovanjici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sprečio tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da smeni inspektora Slobodana Milenkovića, jer smatra da je izuzetno važno da se završi proces o Jovanjici, kao i da nikada u životu nije pričao sa Vladimirom Đukanovićem o Milenkoviću.

"A zašto bih? Jel ima negde Aleksandra i Andreja Vučića u Jovanjici? Pitajte Milenkovića, pitajte sve njih, Ima li tih imena negde, naravno da ih nema, osim što ste lagali tri godine", rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije, odgovarajući na pitanje novinara da li je sa Đukanovićem razgovarao o službenim beleškama inspektora Milenkovića u kojima stoji da mu je Đukanović u Vučićevo ime nudio mito od 100.000 evra.

Vučić je rekao da je to nemoguće zato što je lično razgovarao sa Milenkovićem i to u trenutku kada je Vulin hteo da ga procesuira i smenjuje.

"Ja sam tada rekao: "Molim vas uradite to sa Jovanjicom sve do kraja, mnogo je važno, kao i mnoge druge stvari". Zamolio sam Vulina da se strpi zato što je od izuzetnog značaja da se taj predmet završi i da se ustanovi istina. Mi imamo o tome beleške i datum i vreme", rekao je Vučić.

Kako je rekao, Đukanović je ovakav i onakav, ali je pošten čovek.

"On vam nije meta, nego ja. A ja vas pitam, gde su Aleksandar i Andrej u Jovanjici. Pošto nemate odgovor, ja vas pitam što ste lagali i tri godine kriminalizovali moju porodicu?", rekao je Vučić.

Kako je rekao, jedino što je tada poručio je bilo da hapse te kriminalce i dilere i da nam očiste ulice.

"Isto što sam rekao i kada sam mu (Milenkoviću) dodelio odlikovanje i pištolj. Vreme će sve pokazati i uvek sve dođe na svoje mesto", rekao je Vučić.

Vučić: Važni razgovori sa Japancima o izgradnji RHE "Bistrica"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbiji ostaje da radi na ugovorima o slobodnoj trgovini sa mnogo zemalja za koje veruje "da bi Srbiji doneli mnogo toga", i istakao značaj razgovora sa Japanom o izgradnji reverzibilne hidroelektrane "Bistrica".

"Razgovaramo sa Japancima od 'Bistrice' do svega drugog, što bi bilo važno za nas i naš dalji razvoj. Molim ljude u našoj zemlji da ne čitamo nešto na internetu, pa odmah skačemo za vrat prijateljima i sad mi znamo da su Japanci ispustili nešto loše kod Fokušime", rekao je Vučić.

Istakao je da su Japanci toliko uredni, pedantni, čisti i toliko precizni, da možemo samo da se divimo po tom pitanju.

"I siguran sam da su sve uradili da bi pre svega zaštitili sebe, pa i sve druge u svetu. Toliko je besmisleno to što činimo u mnogim našim medijima, da ja nemam reči", rekao je Vučić.

 

 

Tagovi