Izrael i Palestina: Palestinski predsednik razljutio Jevreje govorom o Holokaustu

Nemački i izraelski zvaničnici osudili su govor lidera Palestine, u kojem je izneo sopstveno objašnjenje zašto je došlo do Holokausta.
File photo of Palestinian President Mahmoud Abbas in Ramallah (31 January 2023)
Reuters
Predsednik Palestine ima reputaciju čoveka koji negira Holokaust

Nemački i izraelski zvaničnici osudili su govor Mahmuda Abasa, predsednika Palestine, koji je komentarisao uzroke Holokausta.

Abas je rekao da je nacistički lider Adolf Hitler naredio masovno ubistvo Jevreja zbog njihove „društvene uloge" zajmodavaca, a ne iz mržnje prema judaizmu.

Izraelski ambasador pri UN optužio je Abasa za „čist antisemitizam".

„Istorija je jasna", saopštili su iz nemačke diplomatske misije u Ramali, gradu na Palestinskim teritorijama.

„Milioni života su izgubljeni, i to se ne može relativizovati. Nastojimo da promovišemo dostojanstveno i tačno sećanje na žrtve", dodali su.

Štefan Zajbert, nemački ambasador u Izraelu, dodao je da „Palestinci zaslužuju da od vlastitog predsednika čuju istorijsku istinu, a ne ovakva izvrtanja".

Za Hiltera, Jevreji su bili inferiorna rasa i smatrao je da ih treba istrebiti.

Abas, koji ima 87 godina, važi za čoveka koji poriče Holokaust, zbog sadržaja njegovog doktorata u kojem se bavi nacistima i cionizmom.

Ipak, tokom godina, nastavio je da drži duge govore i izlaže stavove koje mnogi smatraju uvredljivim.

Njegovo obraćanje Revolucionarnom savetu Fataha održano je prošlog meseca, a kasnije je emitovano na palestinskoj televiziji.

Izjave je potom preveo i u sredu objavio Institut za istraživanje medija na Bliskom istoku.

BBC njuz je verifikovao prevod.

„Kažu da je Hitler ubio Jevreje zato što su Jevreji, i da je Evropa mrzela Jevreje zato što su Jevreji. Ne. Jasno je da su bili na meti zbog njihove društvene uloge, a ne zbog vere", rekao je Abas.

Kako je kasnije pojasnio, uloga Jevreja bila je da vode poslove sa „kamatama, novcem i tako dalje".

Abas je takođe oživeo davno odbačenu teoriju da evropski Jevrej - Aškenazi, nisu potekli od drevnih Izraelaca, već od Hazara, nomadskog naroda sa područja Turske, koji se u 8. veku preobratio u judaizam.

„Istina koju treba da širimo svetom je da evropski Jevreji nisu Semiti. Oni nemaju nikakve veze sa semitizmom", rekao je.

„Što se tiče Jevreja sa istoka, oni su Semiti", dodao je, misleći na sefardske Jevreje sa šireg Bliskog istoka.

Sličnu medijsku buru Abas je izazvao i 2018. godine, kada je održao „čas istorije" na jednom od retkih skupova Palestinskog nacionalnog saveta.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je sadržaj poslednjeg predsednikovog govora na društvenoj mreži Iks, koja je do nedavno nosila naziv Tviter.

Govor je osudio i Gilad Erdan, ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama.

„Ovo je pravo lice palestinskog rukovodstva.

„Kao što Abas krivi Jevreje za Holokaust, tako krivi Jevreje i za sve probleme na Bliskom istoku", rekao je.

Govor su osudili i iz Evropske unije, uz reči da je „netačan i krajnje obmanjujući".

„Ovakve izjave, koje iskrivljuju istoriju, zapaljive su, duboko uvredljive i mogu samo da podgreju tenzije u regionu, a nisu ni u čijem interesu.

„Idu na ruku samo onima koji ne žele razrešenje situacije između dve države, za šta se predsednik Abas više puta zalagao.

„Štaviše, banalizuju [Holokaust] i podstiču antisemitizam, a predstavljaju uvredu za milione žrtava i njihove porodice."

Abas se u maju našao na meti kritika, jer je uporedio Izrael sa nacističkom Nemačkom u govoru na događaju, čiji je domaćin bio UN.

Optužio je Izrael da laže „baš kao Gebels", aludirajući na Jozefa Gebelsa, glavnog propagandistu nemačkih nacista.

Prošle godine, međunarodnu zajednicu je uznemirio tvrdnjom da je Izrael izvršio „50 masakara - 50 Holokausta", što je izjavio na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu.

Kancelar je rekao da je „zgađen nečuvenim primedbama", a Izrael i SAD su oštro osudile izjavu.

Abas se kasnije, u razgovoru za palestinsku novinsku agenciju Vafa, nije eksplicitno izvinio, ali je ocenio da je Holokaust „najgnusniji zločin u modernoj istoriji čovečanstva" i da njegovi komentari nisu imali za cilj „negiranje Holokausta, kao jedinstvenog fenomena".


Pogledajte video: Kako Palestinci prkose zabrani putovanja


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Šta Trampova presuda znači za izbore

Ova istorijska krivična presuda mogla bi da se pokaže drugačijom, naročito ako Trampove žalbe budu odbijene i on se suoči sa mogućnošću služenja zatvorske kazne.