Srbija

Četvrtak, 07.09.2023.

14:21

Deset gradova i opština u Srbiji prelazi na OIE

Deset gradova i opština u Srbiji unaprediće svoje sisteme daljinskog grejanja i zaštite životne sredine.

Izvor: Tanjug

Deset gradova i opština u Srbiji prelazi na OIE
Foto: shutterstock, Brian A Jackson

Prelaskom na korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE), kroz novi projekat Ministarstva rudarstva i energetike vredan 40,5 miliona evra, 10 gradova i opština u Srbiji unaprediće svoje sisteme daljinskog grejanja i zaštite životne sredine.

U okviru Projekta obnovljivih izvora energije u Srbiji, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Republike Austrije i Švajcarske konfederacije, izabrano je 10 jedinica lokalne samouprave koje će učestvovati u programu: Bečej, Bogatić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Pančevo, Paraćin i Vršac.

Procenjena vrednost Faze 1 je 40,5 miliona evra, a uskoro se očekuje potpisivanje finansijskih sporazuma, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

"Ovim projektom nastavljamo sa uvođenjem obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja koje smo uspešno započeli izgradnjom toplana na biomasu, od kojih su tri već puštene u rad, a na četvrtoj uskoro počinju radovi. Nove investicije obezbediće da građani imaju pouzdano i kvalitetno grejanje, a da toplane funkcionišu efikasnije, da koriste zelenu energiju i istovremeno čuvamo životnu sredinu", izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Dodala je da će se projektom finansirati zelene tehnologije u sistemima daljinskog grejanja, pre svega toplotne pumpe, solarni kolektori, geotermalna energija, kao i automatizacija toplotnih podstanica kako bi planirani projekti ostvarili maksimalnu efikasnost.

Kako je navedeno, nakon realizovanih ulaganja, toplane u 10 izabranih lokalnih samouprava proizvodiće oko 115 GWh toplotne energije iz OIE, a ukupna količina toplotne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u Srbiji povećaće se sa sadašnjih 95 GWh na 210 GWh.

Potrošnja primarne energije smanjiće se za dodatnih 61 GWh primenom mera energetske efikasnosti, a projekat će doprineti i boljoj zaštiti životne sredine, kroz smanjenje godišnje emisije SO2 za 14.600 tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

5 h

Podeli: