Moj kvadrat

Sreda, 06.09.2023.

13:33

Kuća na moru za samo 32.000 evra

Iako su nekretnine na moru u regionu često i duplo jeftinije od nekretnina u Srbiji, sa opštim rastom cena se 50 kvadrata na primer u Grčkoj ove godine popelo na minimum 75.000 evra, što nije više tako pristupačno.

Izvor: Blic / Nikola Vojnović

Kuća na moru za samo 32.000 evra
Foto: shutterstock, MDV Edwards

Ipak, jedan bračni par iz Srbije je uz malo sreće, do svoje vikendice na obali mora došao za samo 32.000 evra.

"Duže od 20 godina letujemo dole, i odlučilii smo prošle godine da krenemo u potrazi za nekretninom na moru koju bi mogli da kupimo. Raspitivali smo se i vlasnik apartmana kod kog letujemo godinama, nam se proletos javio da nam je našao sjajnu ponudu. Na periferiji mesta, nekih 5 minuta hoda od plaže, 10 ari placa za 17.000 evra. Zvučalo je nerealno, ali kada smo ove godine otišli na more on nam je pokazao dokumentaciju i objasnio odakle taj plac i kako da ga kupimo", priča za "Blic Biznis" J.M. (53), ističući da su imali sreće jer je zemljište od rođaka njihovog prijatelja i da je bio spreman da ga proda skoro duplo ispod cene.

Kako kaže sagovornica, oni su ovo leto kupili plac, i sada zajedno sa prijateljem iz Grčke gledaju kako to zemljište da opreme, tj. šta da grade, montažnu kuću ili da polako krenu u izgradnju.

"Plan je da napravimo malu vikendicu, ne više od 40 kvadrata, jer nam realno ni ne treba veća. Deca su već velika i teško da ćemo svo četvoro ići u isto vreme ovde. Dakle, treba nam spavaća soba, kupatilo i mala kuhinjica. Kada stavimo sve na papir, ako krenemo da gradimo kuću izaćiće nas oko 20.000-25.000 evra, dok će nas montažna kuća od 50 kvadrata koštati oko 12.000, a sa svim priključcima i završenom dokumentacijom oko 15.000. Mislim da ćemo se odlučiti za drugu opciju, jer smo tako ostvarili san za 32.000 evra", zaključuje sagovornica.

Cena kvadrata u Grčkoj od 1.500 do preko 3.000 evra

Koliko su sagovornici uspeli da uštede, pokazuje i činjenica da se u oglasima cena kvadrata gotove nekretnine na moru u Grčkoj prodaje od 1.500 evra. Da su tim putem išli u kupovinu, njih bi zgoditak nekretnine na moru koštao oko 75.000 evra. Naravno, kao i u njihovom slučaju, postoje izuzeci.

Rast cene kvadrata vidljiv je i u Grčkoj, ali ipak čini se da se nekretnine u ovoj državi mogu pre naći po povoljnijoj ceni nego što je to slučaj u regionu. U najskuplja mesta spadaju Solun, Halkidiki, Paralija, a najjeftnija je Olimpska regija.

Halkidiki se našao na četvtom mestu najskupljih mesta u Grčkoj sa prosečnom cenom od 1.875 evra po metru kvadratnom. Opština Solun - u koju spada i popularna Perea u kojoj srpski turisti kupuju stanove, našao se na 5. mestu sa 1.762 evra po metru kvadratnom.

Ipak, ima oglasa i sa primamljivim ponudama. Jedan glasi - stan u Paraliji od 60 kvadrata sa pogledom na more, sada može da se kupi i za 89.000 evra. Kako je istakao prodavac, nekretnina se nalazi se na samo 280m udaljenosti od mora. Ima dve velike terase, dnevni boravak sa kuhinjom, a takođe i dve spavaće sobe.

"Najjeftinije" nekretnine na grčkom moru nalaze se u Olimpskoj regiji, u oblasti Katerinija sa prosečnim cenama od 1.500-1.600 evra, pa naviše. Starogradnja se može naći već za hiljadu evra po kvadratu, ali u malim i nerazvijenim mestima.

Jedine oblasti sa višim cenama od Halkidikija i Soluna su Atika, odnosno južna predgrađa Atine (3.261 evro/m2), severna predgrađa Atine (2.721 evro/m2), Kikladi sa preko 3.000 evra po kvadratu i Jonska ostrva, odnosno Lefkada i Kefalonija. gde je prosečna cena kvadrata 2.151 evro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: