Sreda, 06.09.2023.

13:53

Američki visoki zvaničnik iznenada u Kijevu; Cure detalji: Presporo

Američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je stgao u iznenadnu posetu Kijevu, dolazi zbog prespore ukrajinske kontraofanzive, navode mediji.

Izvor: Jutarnji list, Tanjug

Američki visoki zvaničnik iznenada u Kijevu; Cure detalji: Presporo
Tanjug/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

Kako se navodi, zvanično će Blinken u Ukrajini provesti dva dana i čak će prespavati u Kijevu. Takođe zvanično, on će verovatno objaviti novi paket američke pomoći vredan milijardu američkih dolara.

Plan je da se sastane s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kao i s ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, rekao je jedan neimenovani američki zvaničnik iz Stejt departmenta.

Na početku posete Blinken je rekao da je Ukrajina ostvarila "dobar napredak" u svojoj kontraofanzivi i poručio da je u posetu došao kako bi pokazao stalnu i odlučnu američku podršku Ukrajini tokom rata.

"I ja sam ovde, pre svega, da izrazim našu stalnu i odlučnu podršku Ukrajini dok se nosi sa ovom agresijom. Videli smo dobar napredak u kontraofanzivi, što je veoma ohrabrujuće", rekao je Blinken.

On je dodao da SAD žele da se uvere da Ukrajina ima ono što joj je potrebno, ne samo kako bi njena kontraofanziva bila uspešna, "već da ima ono što joj je potrebno na duži rok, da se pobrinemo da ima snažna sredstva odvraćanja, jak odbrambeni kapacitet, tako da se u budućnosti ovakve agresije više ne dešavaju".

"Mi smo odlučni da nastavimo da radimo sa našim partnerima dok grade i obnavljaju snažnu ekonomiju, jaku demokratiju", poručio je Blinken.

Ipak, prećutno se govori o tome da SAD smatraju da je ukrajinska kontraofanziva prespora, uprkos ogromnim novčanim i vojnim sredstvima koja su stigla u Ukrajinu.

Provejavanje takvih vesti koje idu na račun kritika Kijeva da ima lošu taktiku čak je naljutilo ukrajinske zvaničnike i podstaklo Kulebu da kritičarima poruči da "zaćute".

Američki zvaničnici pak paze da javno ne kritikuju ukrajinsku vojnu taktiku i prošle sedmice su rekli da su primetili značajan ukrajinski napredak u zadnja 72 sata na jugoistoku zemlje.

Vašington želi da razgovara s Ukrajincima o tome kako napreduje ofanziva, da proceni potrebe na ratištu i mere koje treba preduzeti za jačanje ukrajinske energetske sigurnosti uoči zime, rekao je još zvaničnik koji je želeo da ostane neimenovan.

"Mislim da je najvažnije da dobijemo stvarnu procenu od samih Ukrajinaca", rekao je on i dodao: "Želimo da vidimo, čujemo kako nameravaju da napreduju u nedeljama koje dolaze."

Jutarnji list, međutim, podseća da, uprkos snažnoj američkoj podršci Ukrajini do sada, nekoliko republikanskih kandidata za predsedničke izbore dovodi u pitanje dalje pomaganje toj zemlji, zbog čega raste zabrinutost hoće li Vašington moći da podržava Ukrajinu u istoj meri kada se 2024. zaoštri američka predizborna kampanja.

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da "diktatori i autokrati ne smiju oduzeti deo teritorija susedu i zadržati ga nekažnjeno." "Zato je dobro vreme podsetiti američki narod zašto je ovo važno."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: