Capital.ba

Vlada otpušta 54 000 službenika

01.07.2010. / 17:06

BUKUREŠT, Rumunija će smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru za 54 000 u pokušaju da ublaži javni deficit, objavila je danas Vlada desnog centra.

Rumunski ministar unutrašnjih poslova Vasile Blaga saopštio je da će u lokalnoj administraciji broj zaposlenih biti umanjen za 53 432.

“Uspostavili smo pravni okvir za restrukturisanje javnog sektora. Nova radna mjesta mogla bi da uslijede kao rezultat ovog procesa”, izjavila je Vladin portparol Joana Muntean.

Vlada pokušava da održi javni deficit što bliže nivou od 6,8 odsto, koliko je određeno sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom i EU.

U posljednjih nekoliko sedmica, plate zaposlenih u javnom sektoru umanjene su za 25 odsto, a porez na dodatu vrijednost povećan sa 19 na 24 odsto.

Upravni odbor MMF-a razmotriće tokom dana isplatu nove tranše iz paketa od 20 milijardi evra za Rumuniju, koji MMF finansira zajedno sa EU i Svjetskom bankom.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!