Rat u Ukrajini: Kijev tvrdi da je ruski dron pao u Rumuniji

Rumunsko ministarstvo spoljnih poslova odbacuje tvrdnje Kijeva i napominje da se tako nešto nije dogodilo.
Emergency Service of Ukraine picture shows rescue workers after a drone hit the Danube River port infrastructure, Ukraine, 3 September 2023
EPA
Rusija već više od mesec dana gađa ukrajinske luke na Dunavu

Ukrajina tvrdi da su ruski dronovi završili na rumunskoj teritoriji tokom napada na susedni ukrajinski grad.

Šef diplomatije Dmitro Kuleba rekao je novinarima posle konferencije za medije u Kijevu da Ukrajina ima fotografije kao dokaze za ove tvrdnje.

S druge strane, Rumunija je odbacila verziju događaja o kojoj govore u Kijevu, a BBC Provera činjenica ne može da proveri autentičnost slika.

Sukob je nastao dok razgovaraju lideri Rusije i Turske.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otputovao je u ruski grad Soči u pokušaju da ubedi ruskog predsednika Vladimira Putina da oživi dogovor kojim su žitarice slobodno transportovane Crnim morem.

Putin je rekao da dogovor, koji je Moskva raskinula u julu, neće biti ponovo uspostavljen dok Zapad ne ispuni njegove zahteve za ukidanjem sankcija na ruske poljoprivredne proizvode.

Rekao je i da Rusija nastavlja sa planovima dostave besplatnih žitarica za šest afričkih zemalja i „čak logistiku daje besplatno".

Dogovor o žitu je i u srcu spora Ukrajine i Rumunije oko srušenih dronova.

Rusija već više od mesec dana gađa ukrajinske luke na Dunavu u pokušaju da spreči Ukrajinu da koristi reke za izvoz žita.

Pošto je većina brodova onemogućena da koristi crnomorske luke, Moskva sada želi da spreči Kijev da razvije alternativne puteve.

Napadi na luku Izmail u nedelju veče pokrenuti su samo dan nakon što su ruski dronovi pogodili obližnju luku Reni.

Od potonjih napada, u toku je nešto poput rata rečima između Ukrajine, koja insistira da je bar jedan dron sleteo preko reke, u Rumuniji, i vlasti u Bukureštu, koje tvrde da se to nije dogodilo.

„Naravno, postoji riziki, pošto se sve dešava veoma blizu naše granice", rekla je rumunska ministarka spoljnih poslova Luminica Odobesku.

„Vidimo da Rusija nastavlja da napada civilne ciljeve, ne dozvoljavajući Ukrajini da izvozi žitarice.

„Naravno da postoji rizik od nesreća ili incidenata, ali za sada - do toga nije došlo."

Ministar Kuleba ljutito je rekao da je „apsolutno očigledno" šta se dogodilo.

On je rekao da su neki ukrajinski partneri zažmurili da ne bi bili uvučeni u konflikt.

Ukoliko bi ruski dron pao na rumunsku teritoriju, a da to nije rezultat presretanja u vazduhu, onda bi to bilo prvi put da je Rusija direktno, mada slučajno, napala članicu NATO.

Prethodnog novembra, jedan projektil pao je u Poljskoj tokom ruskih napada.

Ukrajina je najpre tvrdila da je u pitanju ruski projektil, ali se kasnije ispostavilo da pripada ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani.

BBC servis za proveru činjenica analizirao je fotografije i video snimke za koje se tvrdi da prikazuju incident.

Fotografija je objavljena na društvenim mrežama u ponedeljak, na nalogu portparola ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Olega Nikolenka.

Slika i snimak prikazuju vatrenu loptu koja se uzdiže iznad šumovite obale reke tokom noći, ali je vidljivost izuzetno loš - delom zato što je snimak nastao u mraku, a delom zbog niske rezolucije.

Takođe, video je zamagljen na pojedinim delovima, što takođe skriva neke detalje.

Kao zaključak, BBC provera činjenica ne može da potvrdi navode Ukrajine, niti da utvrdi da li je eksploziju izazvao dron ili nešto drugo.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC