Predstavnici KCNS sa nobelovkom Olgom Tokarčuk u Budvi

U okviru sedmog izdanja festivala "Ćirilicom", u Budvi je održan simpozijum kritike o delima Olge Tokarčuk, kom je prisustvovala i nobelovka.

Tokarčuk je ovogodišnji laureat Nagrade "Književni plamen" koju tradicionalno dodeljuje festival "Ćirilicom", a čiji je predsednik žirija Mario Vargas Ljosa.

"Zajednica ljudi koji čitaju iste knjige mnogo je jača nego što mislite, jer na taj način učestvujemo u istoj, produbljenoj stvarnosti. Ne postoje nacionalne književnosti, to bi bilo suviše površna distinkcija, razlikovanje koje nije dostojno pojave koja je tako duboka i tako uzbudljiva. Književnost nastaje na mnogim jezicima, poput jednog superorganizma koji živi u sredinama kojim upravljaju mnogi bogovi", kazala je Tokarčuk.

Na simpozijumu su govorili Mirjana Gardinovački, Marijana Jelisavčić, Alen Bešić, Vladislava Gordić Petković, Jelena Jovanović, Siniša Jelušić, Žarko Milenković, Muharem Bazdulj i Gojko Božović.

Događaj je održan u Crkvi Santa Marija in Punta u Starom gradu.

Olga Tokarčuk, čuvena poljska spisateljica, 2013. bila je i gost Međunarodnog festivala proze - PROSEFEST, koji organizuje Kulturni centar Novog Sada.

Sedmi Festival "Ćirilicom" u Budvi održava se do 13. septembra.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti