Ministarstvo: Srbiji nije zabranjen izvoz voća u EU, navodi na društvenim mrežama neistiniti

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da su navodi na društvenim mrežama da je Srbiji zabranjen izvoz voća u EU neistine i dezinformacije.
Ministarstvo: Srbiji nije zabranjen izvoz voća u EU, navodi na društvenim mrežama neistiniti
Foto: Pixabay
"Povodom objava na društvenim mrežama u kojima se navodi kako je Srbiji nakon vraćenih pošiljki voća sa granica EU zabranjen izvoz svog voća, Ministarstvo poljoprivrede poručuje javnosti da su u pitanju neistine i dezinformacije i moli sve da ne podižu paniku i ne obmanjuju građane", saopšteno je iz tog ministarstva.
Ističu da je u avgustu Srbija izvezla u zemlje EU 692 pošiljke odnosno blizu 8.000 tona voća i povrća, od čega su tri pošiljke vraćene.
U toku ove godine, kako navode, od 9.000 pošiljaka, koje su došle na granicu, vraćeno je 37 zbog neusaglašenosti.
 
"Sve zemlje pokušavaju da zaštite svoje tržište i da svojim građanima obezbede da koriste proizvode koji su bezbedni, a kada govorimo o notifikacijama one nisu najava zabrane ili automatske zabrane izvoza i uvoza, već znače podizanje nivoa kontrole odnosno, upozorenje za zemlju koja dobije notifikaciju da podigne svoj sistem kontrole", naglasili su iz Ministarstva poljoprivrede.
 
Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF) u avgustu je tri puta ukazao na to da roba iz Srbije ne može da uđe na teritoriju Evropske unije.
 
U podacima RASFF se navodi da je poslednjeg dana avgusta sa hrvatske granice vraćena pošiljka šljiva iz Srbije, zbog prisustva zabranjenog pesticida hlorpirifosa.
 
Pre toga je sa granice Hrvatske 11. avgusta vraćen tovar breskvi takođe zbog hlorpirifosa, a 16. avgusta pošiljka papirnih slamčica zbog visokog nivoa izotizolina.
 
Inspekcija Crne Gore je na graničnom prelazu sa Srbijom sprečila uvoz skoro 10 tona breskvi i nektarina. U ovom slučaju radilo se o pesticidima koji su dozvoljeni za upotrebu, ali je količina ostataka pesticida bila veća od propisane.
  • Tandara broć

    03.09.2023 12:21
    Dotičnpj "ministarki" neko treba da objasni, da SRBI NE PANIČE što se voće i povrće vraća u Srbiju, nego što gradjani jedu djubre iz EU i okoline, truju svoju decu i srljaju u bolesti i propast!!! Tako da, po običaju, dotična zalutala osoba, treba da se seti kome se obraća i kako žive ti kojima se obraća, da nešto kaže kako bi pokazala da je "žali Bože"...
  • Marko, Liman

    03.09.2023 09:44
    Ako EU neće naše otrovno voće, u slast će ga pojeati naša deca i građani.
  • /

    03.09.2023 09:14
    /
    i kod tita je bilo zvanicnih verzija a u pozadini je bilo nesto drugo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.