01. septembar  2023. 13.37  | Izvor: RTV (Lidija Vučković)

Izložba "Paradigma doma" u Kikindi

KIKINDA -

Srpsko – kanadska umetnica Vesna Perunović predstavila je u Salonu Muzeja "Terra" u Kikindi izložbu "Paradigma doma". Kroz postavku, autorka se bavi pojmom doma na ličnom i univerzalnom nivou, ali i predstavlja proces tranzicije tog pojma.

Autorka, koja 35 godina živi i stvara u Kanadi, lično iskustvo odlaska iz matične zemlje pretače kroz instalaciju, u čijem fokusu je ono što bi za svakog morala biti sigurna luka.

izlozba, paradigma, doma

"Izložba se bavi pojmom doma, šta danas u političkom, ličnom i univerzalnom znači pojam doma, šta predsavlja za sve nas, pojedično i kolektivno na univerzalnom nivou", tvrdi Vesna Perunović.

Dom u 21. veku menja svoju osnovnu definiciju. Tako on za autorku ne predstavlja nužno jednu, poznatu lokaciju.

"Svedoci smo raznih migracija, masovnih kretanja, nepogoda koje su zadesile razne nacije i uslovile masovno napuštanje doma. Tako da je koncept doma vrlo fleksibilan, menja se, u tranziciji je i nije idealno mesto gde možemo da se osećamo sigurno u svakom trenutku", dodaje Vesna Perunović.

Nakon Beograda i Novog Sada, Kikinda je treći grad u kojem je prikazana izložba "Paradigma doma". To je i osma postavka u Muzeju "Terra" u tekućoj izlagačkoj godini.

"Ova izložba je imala viđenje u različitim formatima, ali drago nam je što Kikinda i svojoj publici može da pokaže ovakvo fenomenalno delo, odnosno dela, budući da je reč o objektima, instalacijama i video-radovima, koje je umetnica, koja je po vokaciji slikarka, a već godinama se bavi novim medijima, prenela svima nama", rekla je kustoskinja Muzeja "Terra" Verica Nemet.

Izložba "Paradigma doma" biće otvorena u Salonu Muzeja "Terra" do 1. oktobra.

Tagovi