Capital.ba

Trivan: „M:tel” ostvario zavidne poslovne rezultate

31.08.2023. / 14:15

BANJALUKA – Generalni direktor “M:tela” Jelena Trivan istakla je da je ova kompanija možda najstabilnija u BiH, navodeći da je za šest mjeseci ove godine ostvarila zavidne poslovne rezultate, s obzirom na ukupnu ekonomsku situaciju.

FOTO: M tel

Ona je rekla da je kompanija “M:tel” ostvarila veću dobit za šest mjeseci ove u odnosu na prošlu godinu, uprkos predviđanjima da će ova godina biti katastrofalna za cijelu svjetsku privredu.

“Čini mi se da se jedino `M:tel` opire opštoj ekonomskoj krizi”, dodala je Trivanova.

Ona je istakla da su ulaganja u infrastrukturu, koja su bila ogromna, dala rezultat, da trenutno “M:tel” ima 1.700.000 korisnika, te da taj broj raste čak i u trenutku kada je evidentan veliki odliv stanovništva sa ovih prostora.

Radi poređenja, Trivanova je navela da je “BH Telekom”, koji je veća kompanija i ima veći broj stanovnika na području koje pokriva, za šest mjeseci ove godine zabilježio za 16 miliona manji rezultat nego “M:tel”.

“Naša EBITDA je rekordno velika – 49 odsto, a godinu završavamo sa većom dobiti nego što smo imali prošle godine. Sve ovo govori o tome da je u ovom trenutku `M:tel` možda najstabilnija kompanija u BiH”, naglasila je Trivanova.

P. R.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Trivan: „M:tel” ostvario zavidne poslovne rezultate

    1. Divan

      Ako se ne varam po prvi put od izlistavanja na berzu (znaci 20 godina) mtel NIJE dostavio na vrijeme FI. Toliko o generalnom direktoru Jeleni Trivan. Hvala dovidjenja

      • Akcionar

        Ako mislite na Q3 izvještaj, njega redovno dostavljaju krajem oktobra ili početkom novembra. Tu se ništa nije promijenilo. Ono što “nedostaje” je zakazivanje skupštine akcionara za isplatu dividende za prvu polovinu 2023.

    2. Nemanja

      Biće kolača i keteringa od 20 000 – 30 000
      Samo da se ne zagrcnete od silne miline, a akcionarima šipak

    3. Pera

      Sram je bilo s takvim izjavama, nisu isplatili ni jednu jedinu marku akcionarima

      • Režimska Dividenda

        Ali zato uredno sponzorišu sve po spisku prioriteta…

      • John Galt

        Није тачно да нису исплатили дивиденду акционарима. Исплатили су почетком године 39,6 милиона КМ или 0,0808 КМ по акцији. То је била исплата половине добити из 2022. године.

        Јелена је у неком од саопштења изјавила да ће „акционари имати разлога за задовољство у наредној години“, што значи да ће и наредне године исплатити дивиденду акционарима из профита који остваре у 2023. години. Очигледно неће више цјелокупну добит исплаћивати акционарима, него само половину добити. То би годишње требало бити око 0,08 КМ по акцији што на ову сада тренутну цијену са берзе представља принос од дивиденде око 6,8%.

        Није оних 10% на које су нас навикли у претходном периоду, али није ни ово толико лоше. Битно је да су почели смањивати огромне дугове. За првих пола године су смањили дугове за 30 милиона.

        Најбоље би било да донесу дивиденду политику и кажу да ће нпр. 50% добити исплаћивати акционарима кроз дивиденду. Тиме би смањили ово осцилирање цијене акција на берзи јер би акционари знали на чему су. Сада је тренутно све у магли, а Јелена овим саопштењем је пропустила најважнију ствар да појасни.

        У претходних 15 година су били фер према малим акционарима. Телеком има скоро 26 хиљада акционара и ако у просјечној породици има 3-4 члана, неких 100 хиљада становника има користи од исплате дивиденде Телекома. Надам се да је управа Телекома тога свјесна и да нас неће изневјерити.

        • Ko

          @John Galt
          To je za proslu godinu isplaceno, i nije o tome rijec, nego je objavljivano u vise navrata i prije i poslije neisplate REDOVNE dividende, kako m:tel posluje kao nikad “pod novim rukovodstvom”(a nijedno do sad nije dopustilo neisplatu dividende i kad su najgore poslovali), kako je najjaca kompanija u BiH itd. u sve i jednom domacem mediju. Neisplata takodje nije izazvana losim poslovanjem vec cistim hirom. Moglo je biti isplaceno 50% kao u Srbiji. Telekom Srbija je u nekoliko puta vecem dugu i redovno isplacuje dividendu. Unisteno je povjerenje investitora bez ikakve potrebe. I ovo su objavili jer su akcije zadnjih dana otisle jos 20% dole

        • Akcionar

          Odlično objašnjeno!

          “Preskakanjem” isplate dividende za drugu polovinu 2022 godine, Uprava TLKM je unijela neizvjesnost. Godinama su mali akcionari tražili donošenje dividendne politike, iako je tada cjelokupna dobit isplaćivana kroz dividendu. Dobijali smo uvjeravanja da nema potrebe za tim i da će se dividenda i dalje isplaćivati. A onda “prekid”. Sada je sve, kao što kažete u magli. Kada će biti isplaćena sljedeća dividenda i u kojem iznosu? Prema uvjeravanjima Trivan (ako joj je vjerovati), ubuduće će najmanje 50% godišnje dobiti biti isplaćeno kroz dividendu. To bi značilo da moramo čekati objavljivanje rezultata za 2023, pa bi onda prva naredna dividenda mogla biti isplaćena tek u avgustu naredne godine. Najranije bi mogla biti u februaru, ako odluče da isplate ovih 40 mil KM, ostvarenih u prvoj polovini 2023.

          U svakom slučaju, 50% dividende će biti u rasponu 0,08-0,085 KM po akciji, a to na sadašnju cijenu od 1,17 KM iznosi tek nešto preko 7%. Imajući u vidu inflaciju, kao i to da se država zadužuje obveznicama po stopi od 6%, praktično bez rizika pada cijene, onda ovaj dividendi prinos TLKM i nije tako impresivan. Njega može povećati samo veća isplata dividende ili dalje pad cijene akcije.

          • Jare i Pare

            FK Borac, RK Borac, KK Igokea…

        • Jovan

          Da su fer i korektni odmah bi odredili datum iduće dividende. Ili bi donijeli odredbe koje bi garantirale investitorima kolika će biti dividenda u buduće i na koji način i kad će se isplaćivati, a ne gluposti tipa izjava akcionari će biti veoma zadovoljni sljedeće godine, kao da su akcionari školarci. Znalo se da će ovo donijeti konstantan pad, i to ne bi bio problem da se tim člancima nije nabijala cijena na max 1.7+. Da je cijena ostala realna u rasponu 1.35-1.5(max). Eh sad zamislite kako je tek nekome ko je kupio po cijeni 1.7+ i nikad i nije dobio dividendu, a oni kazu isplaćujemo tolike godine, znači da ste uložili tipa 34 000 KM za 20 000 akcija, to trenutno vrijedi 23 000 KM(gubitak 11000)… plus 1.3% provizije brokeru pri kupovini to je jos 442 KM, a ako bi ih prodavali morali bi isto toliko novca dati to je još 442 KM znači ukupno uloženo 34 442, trenutna vrijednost 23000 KM, minus porez od 10% koliko se plaća državi nakon prodaje akcija 20 700 – provizija brokera 442 = 20 258.

          Ukupan gubitak 14 148 KM za par mjeseci ili za dan, ako ste investirali dan prije objave odluke.

          • Akcionar

            @Jovan
            Slažem se da je Uprava TLKM u najmanju ruku bila nekorektna prema 26.000 akcionara, ali se budući datum isplate dividende ne može odrediti prije zakazivanja Skupštine akcionara gdje će to biti na dnevnom redu…
            Dobit TLKM je u značajno rasla (i isplaćivana) u posljednje 3 godine, pa je u skladu s tim rasla i cijena akcija. Da je isplaćena “preskočena” dividenda, cijena bi i danas bila u rasponu 1,60-1,70 KM.

            Što se tiče matematike za 20.000 akcija, imate brokerske kuće koje vam omogućavaju e-trading sa provizijom od 0,34%. A i da je 1,3%, za eventualnu prodaju za 23.000 KM, provizija bi bila 299 KM, a ne 442 KM. Dalje, ne plaćate nikakav porez nakon prodaje, jer ste ustvaril ostvarili kapitalni gubitak.

            • Mile

              Koja brokerska kuca nudi e-trading po 0.34%? Ozbiljno pitam. Sada placam 0.8% i nisam previse zadovoljan uslugom brokera…

              • Akcionar

                @Mile
                Eurobroker, već više od 15 godina trgujem po proviziji 0,34%, min 5KM

                • Mile

                  Hvala na informaciji

      • Deki

        Dividenda se isplacuje za razliku od Hidroelektrana koje nikad nisu imali vecu dobit ali ni marke nije isplaceno.

        • Akcionar

          @Deki
          HETR je isplatio ukupnu dividendu pd 0,1085 KM po akciji u posljednjih 17 godina
          HEDR 0,1019 KM po akciji za 17 godina.
          HELV 0,0753 KM po akciji za 18 godina.

          Po isplati dividende, nijedna firma u Republici Srpskoj ne može da se poredi sa TLKM.

          • Re Akcionar

            Eto HETR za 17 godina samo 10 feninga .
            Dakle treba 170 godina da se isplati jedna marka dividende po akciji.

            Jedino je telekom redovno isplacivao dobit a iz hidroelektrana se dobit nekako krala. Sumnjam da se i sad iz telekoma pocinje krasti dobit od akcionara.