Svet

0

Palestinci se sukobili, jedan mrtav, napad u Jerusalimu, sukob i na Zapadnoj obali

Izvor: Beta

Palestinci se sukobili, jedan mrtav, napad u Jerusalimu, sukob i na Zapadnoj obali

Izvor: Beta/AP

U izbegličkom kampu na severnoj okupiranoj Zapadnoj obali danas su izbile borbe Palestinaca i njihovih bezbednosnih snaga, pri čemu je jedan poginuo, saopštili su zvaničnici.



Nemiri su ukazali na izazove za palestinsku policiju koja pokušava da uvede red na toj nemirnoj teritoriji.

Drugde, u Jerusalimu, izraelska policija je saopštila da je palestinski napadač nožem ranio jednog Izraelca, a da je napadača ubio policajac.

A na Zapadnoj obali danas su izraelske bezbednosne snage pucale na Palestinca za koga su rekle da je automobilom i povredio dva vojnika.

Svi ti današnji incidenti su deo jedne od najnasilnijih faza u ovoj oblasti poslednjih godina.

U gradovima - žarištima na severu Zapadne obale koju je okupirao Izrael, a gde vlada Palestinska uprava, pokušaji palestinskih snaga bezbednosti da ponovo uspostave unutrašnju kontrolu izazvali su gnev među prkosnim ekstremistima koji se rugaju nepopularnoj vlasti i njenom lideru, predsedniku Mahmudu Abasu, kao saradniku Izraela.

Nesposobne da zaštite Palestince od napada jevrejskih doseljenika i često smrtonosnih izraelskih vojnih racija na palestinske gradove, palestinske bezbednosne snage su pod oštrom kritikom javnosti zbog nemoći i bezbednosnog saveza sa Izraelom koji datira od mirovnog sporazuma iz Osla još pre tri decenije.

Skoro 180 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj vatri na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu ove godine, po podacima Asošiejted presa. Izrael kaže da su većina ubijenih Palestinaca bili ekstremisti. Ali ubijeni su i mladići koji su protestovali ili nisu ni bili uključeni u sukobe.

Oko 30 ljudi je ubijeno u palestinskim napadima na Izraelce ove godine.

Izrael kaže da su njegove akcije namenjene razbijanju mreža ekstremista i sprečavanju napada, ali Palestinci kažu da napadi potkopavaju njihove bezbednosne snage, inspirišu esktremiste i učvršćuju izraelsku kontrolu nad teritorijm koju traže za svoju buduću državu kojoj se nadaju.

Izrael je Zapadnu obalu okupirao u ratu na Bliskom istoku 1967, zajedno sa istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze, a istočni Jerusalim anektirao posle rata što nije međunarodno priznato i koji cio grad smatra svojim glavnim gradom, ali Palestinci traže istočni Jerusalim kao svoj glavni grad.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR