Svijet

Uhvatio trogodišnju djevojčicu pri padu sa petog sprata (VIDEO)

Uhvatio trogodišnju djevojčicu pri padu sa petog sprata (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube | Uhvatio trogodišnju djevojčicu pri padu sa petog sprata (VIDEO)

Matija Aguči, tridesetsedmogodišnji bankar iz Torina, postao je heroj cijele Italije kada je uhvatio trogodišnju djevojčicu pri padu sa petog sprata, spasavši joj život.

Do incidenta u ovom italijanskom gradu došlo je u subotu u prijepodnevnim časovima, a Agučiju su osim javnosti na herojskom činu čestitali i zvaničnici ove zemlje.

"Otišao sam sa djevojkom u prodavnicu po hljeb, kada sam čuo čovjeka koji je vrištao sa gornjih spratova zgrade. Vidio sam dijete na ivici terase i čovjeka na drugoj koji je pokušavao povicima da ga zaustavi", ispričao je Aguči novinarima Si-En-Ena poslije izlaska iz bolnice gdje je zajedno sa devojčicom bio kratko zadržan na ispitivanju.

Djevojčica je, po njegovim riječima, nastavila da puzi duž ivice terase na petom spratu opasno se naginjući. Aguči smatra da od buke saobraćaja nije čula povike pomenutog muškarca. I on sam je počeo da viče, ali ništa nije vrijedilo, dijete se približavalo ambisu.

"U jednom trenutku noge su joj visile u vazduhu, a ona se ručicama držala za ogradu. Izračunao sam u djeliću sekunde gdje bi mogla da padne i stao na to mjesto šireći ruke. Zatvorio sam oči nadajući se najboljem. Pala mi je u naručje i zatim smo se oboje srušili na zemlju", prepričava Aguči događaj koji je mogao da se pretvori u tragediju.

Poslije nekoliko sekundi pogledao je u djevojčicu u njegovom naručju, ali mu se učinilo da ne daje znake života.

"Zatim je počela da plače i ja sam odahnuo. Njeni roditelji su se stvorili pored nas, ljudi su bili u šoku, ali najvažnije je da je djevojčica dobro", objasnio je Aguči novinarima.

Poslije ljekarskog pregleda oboje su pušteni na kućno liječenje i dobro se osjećaju, potvrdili su italijanski zvaničnici.

Gradonačelnik Torina Stefano Lo Ruso je rekao poslije ovog događaja da Aguči treba da bude proglašen herojem.

"Gest ovog momka, našeg sugrađanina, koji je uhvatio djevojčicu u padu sa terase na petom spratu zgrade, je herojski i veoma neobičan", napisao je Lo Ruso na svom Fejsbuk nalogu.

Ovim povodom oglasila se i poslanica Kamila Laureti istakavši u svom postu na Iksu da je Aguči rizikovao svoj život tokom spasavanja djevojčice i da treba da dobije zlatnu medalju za civilne usluge.

Na herojski čin bankara iz Torina reagovala je i premijerka Italije Đorđa Meloni, koja je na svom nalogu na Iksu napisala da je tragedija izbjegnuta zahvaljujući nevjerovatnom potezu Agučija.

"Mnogo zahvalnosti osjećamo prema ovog mladom heroju", napisala je Melonijeva.

Ali Aguči tvrdi da nije heroj, već da je uradio ono što je bilo potpuno prirodno.

"Nisam ni trenutka razmišljao o posljedicama, samo sam uradio ono što je moralo da bude urađeno", rekao je Aguči šaleći se da mu je u ovoj akciji spasavanja pomogla činjenica što ima višak kilograma.

Italijanski karabinjeri sprovode istragu o događajima koji su doveli do pada djevojčice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije